Spojte se s námi


Různé

Pylová alergie dorazila do Čech. Vykvetly lísky a olše, alergikům se přitížilo. To je teprve začátek

pylová alergie je tu. Stromy vykvetly dříve. Lísky a olše vystřídají cypřiše, bříza, topol, dub, ale tím to nekončí. Spíše začíná. V létě si na alergicích pošmáknou travní a obilní alergie. A také spory plísní.

Publikováno

dne

Pylová alergie je tu. Stromy vykvetly dříve. Lísky a olše vystřídají cypřiše, bříza, topol, dub, ale tím to nekončí. Spíše začíná. V létě si na alergicích pošmáknou travní a obilní alergie. A také spory plísní.

Namísto zimy přišlo téměř jaro

Nebývale teplé počasí dovolilo stromům vyvést první květy. A právě lísky a olše jsou řazeny mezi alergeny. V nižších polohách vyrašil i topol. Nicméně, pokud se neochladí, pylové alergie se rozjedou na plný plyn. Z předpovědi počasí bohužel nevyplývá, že by měly teploty poklesnout, natož aby mrzlo. Mráz by mohl pylové alergie zastavit. A bezesporu problémy alergiků oddálit. Nic tomu však nenasvědčuje.

Pylová alergie: Nepříjemná a život otravující

Alergici se musí připravit na to, že doba, kdy jim otéká sliznice, slzí a pálí oči, postihuje je věčné kýchání, astmatické  záchvaty či senná rýma, přišla o něco dříve. Načež jejich problémy budou trvat také déle. Pokud ovšem již nenasadili účinné léky či vakcíny.

Koncentrace pylů byla v minulém týdnu nejvyšší

Obvykle pylová alergie dominuje na přelomu měsíců února a března. Zdá se, že v dnešním uspěchaném světě je téměř vše na přeskáčku. V zimě kvetou stromy, v létě zmrznou květy. Lidé si už téměř zvykli na zimu bez sněhu natolik, že když řádně nasněží, zlobí se. Přitom sníh k zimě patří jako k velbloudovi hrby – jak by řekli Šimek s Grossmanem.

Pylová alergie: Kde se bere?

O objev alergie se zasloužili lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick již v roce 1906. Slovo alergie pochází z řečtiny: allos – změněný stav a ergon – reakce. Dle oficiálních výzkumů je prokázáno, že alergií trpí více než dvacet procent populace. Pylová alergie je celosvětovým závažným problémem.

Množství pylu v ovzduší ovlivňuje více faktorů, jako například sluneční záření, teplota vzduchu, vítr a atmosférické srážky. Nicméně na množství pylu působí i změna klimatu. Globální oteplování prodlužuje období, kdy rostliny produkují pyl.

Co je pro jednoho alergií, pro druhého životně důležitá věc

Barva pylu bývá zpravidla žlutá. Ovšem pyl není JEN alergen. Je životně důležitý pro pohlavní rozmnožování rostlin. Dále například pyl perga dobře poslouží k výrobě mateří kašičky, jíž včelky krmí matku.

Včelstvo za rok spotřebuje více než třicet kilogramů pylu. Pyl perga nazývaný také včelí chléb je nezbytný k přežití včelstva. Včelky si jím zajišťují bohatý přísun bílkovin, tuků, enzymů i minerálů. Koneckonců příroda ví, co dělá, ovšem alergikům již jen slovo pyl přináší bezesné noci.

Pylová alergie: Jak se úspěšně bránit

V době nejvyšších koncentrací se alergikům doporučuje zkrátit čas při pobytu venku na nezbytné minimum. Nezapomínejte na výměnu pylových filtrů v autě. Vyvarujte se sekání trávy. Používejte sluneční brýle. Někomu pomáhá  i vyplachování nosu fyziologickým roztokem. V neposlední řadě přichází na pomoc alergolog. Také může pomoci respirátor a konec konců i Pylový zpravodaj.

Zdroje: Wikipedia, pyly.cz, nzip.cz, novinky.cz

Oblíbené