Spojte se s námi


Zajímavosti

Co jedli pasažéři Titaniku před katastrofou? Pochutnávali si na mořských plodech, husích játrech i francouzské zmrzlině

Jakmile se po světě začaly šířit zprávy o tom, že Titanik skončil na dně Atlantiku, jen málokdo tomu věřil. Tato opulentní loď s sebou vzala ke dnu vše, včetně luxusních interiérů a zásob jídla. Na čem si pochutnávali cestující před potopením?

Publikováno

dne

Jakmile se po světě začaly šířit zprávy o tom, že Titanik skončil na dně Atlantiku, jen málokdo tomu věřil. Tato opulentní loď s sebou vzala ke dnu vše, včetně luxusních interiérů a zásob jídla. Na čem si pochutnávali cestující před potopením?

Nabídka jídel by neurazila ani nyní

Pokud by se Titanic vydal na plavbu v současné době, i ty nejmlsnější jazýčky by byly s nabídkou jídel a nápojů spokojeny. Nevěříte? Na menu se objevovala zastřená vejce, sledi uzení za studena, krevety, humři i čerstvé ovoce téměř 24 hodin denně. Tyto pochoutky měli k dispozici samozřejmě pasažéři, kteří cestovali první třídou.

Ale ani zbylí cestující na tom nebyli nijak zle. Pojďme se detailněji podívat na jídla, která měli k dispozici cestující první, druhé a třetí třídy. A závěrem nahlédneme také do spíží, které se prohýbaly pod zásobami surovin.

Ultra all inclusive na Titanicu? Stačilo mít palubní lístek do první třídy

Protože cena palubních lístků do první třída byla poměrně pestrá a někteří cestující za své opulentní kajuty zaplatili v přepočtu na dnešní měnu několik stovek tisíc korun, očekávali samozřejmě ten nejlepší servis. Z dochovaných dokumentů a svědectví přeživších, to lze pouze potvrdit. Pasažéři, kteří cestovali v první třídě, měli k dispozici stravování ultra all inclusive. 

Snídaně v první třídě

Je libo čerstvé ovoce, dušené švestky, plátky hovězí svíčkové, oxfordskou marmeládu či vejce na všechny způsoby? Nejen to, ale mnohem více pokrmů se objevovalo na snídaňovém menu v první třídě. 

Oběd v první třídě

Ani nabídka jídel na Titaniku v době oběda pro pasažéry první třídy nebyla nijak chudá. V nabídce nechyběly předkrmy, speciality z grilu, rozmanitá nabídka sýrů, bufet a samozřejmě čepované pivo. 

Pochutnali byste si na grilovaném skopovém se šťouchanými brambory, lososové majonéze, krevetách či byste snad dali přednost norským ančovičkám, sardinkám nebo hovězímu masu? Nesmíme ani opomenout nabídku čerstvé zeleniny, kterou si mohli cestující nabrat podle svého.

Nejluxusnější jídlo dne? Večeře v první třídě

Podle menu to vypadá, že ty nejlákavější pokrmy si kuchaři schovávali až na večer. Stoly se v době večeře prohýbaly pod nabídkou ústřic, lososů, všemožných omáček, příloh, paštiky z husích jater a samozřejmě nechyběl ani filet mignon.

Po večeři si mohli strávníci pochutnat na lahodné francouzské zmrzlině, waldorfském pudinku, broskvích v želé a také všemožných čokoládových a vanilkových zákuscích. 

K tomu všemu si představte šampaňské, které teklo proudem, a získáte představu o tom, jaké to bylo být cestujícím na Titaniku v první třídě.

Pasažérů v první třídě na Titaniku bylo 324, ve druhé třídě 284 a ve třetí 709. Pojďme se tedy podívat na to, jak se stravovala většina cestujících.

Snídaně ve druhé a třetí třídě? Nechyběla káva, čaj, čerstvé pečivo a vajíčka

Nejen snídaňové, ale také obědové a večerní menu ve druhé třídě bylo oproti luxusní nabídce v první třídě chudší. O třetí třídě ani nemluvě. Pasažéři sice nehladověli, ale nabídka pokrmů byla skutečně skromná. Třetí třída nabízela:

  • kávu
  • čaj
  • ovesnou kaši
  • hemenex
  • chleba, máslo, marmeládu
  • uzené sledě
  • brambory

Ve druhé třídě bylo pasářerům podáváno také sladké pečivo, javorový sirup, čerstvé ryby i anglická slanina.

Obědy a večeře ve druhé a třetí třídě

Co se zbylých jídel v průběhu dne týče, neměli pasažéři druhé třídy tak pestrý výběr jako v první třídě a ty nejvybranější pochoutky ani nebyly v nabídce. Ve třetí třídě nebyly možnosti téměř žádné, ale nabídka zahrnovala polévku, hlavní jídlo, přílohu i dezert.

Zásoby potravin na lodi? Je s podivem, že se Titanik nepotopil dřív

Určitě vás již napadlo, kolik zásob bylo na Titaniku převáženo. Pro lepší představu vám přinášíme několik neuvěřitelných údajů:

  • Na lodi se převáželo 7 tun obilovin a rýže.
  • Ve skladu s ovocem se nacházelo 50 beden citronů, 50 beden grepů a 180 beden pomerančů.
  • Chladící boxy obsahovaly 7,5 tuny ryb a plodů moře a 12 a půl tuny mraženého drůbežího.
  • Také zásoba vajec byla úctyhodná – na palubě se nacházelo 400 000 čerstvých vajec. 

Život na Titanicu, tedy v případě, že jste byli pasažéry první třídy, byl skutečně snový. Bohužel plavba skončila předčasně a tragicky.

Zdroje: TitanicFacts.net, Stoplusjednicka.cz

Oblíbené