Spojte se s námi


Cestování

Panama: Tato země mezi Atlantikem a Pacifikem je turisty oblíbenou destinací

Panama představuje symbolickou spojnici mezi Severní a Jižní Amerikou. Úzký průliv, spojený především s Panamským průplavem, který na počátku 20. století znamenal revoluci v námořní dopravě mezi oceány a Tichým oceánem.

Publikováno

dne

Panama představuje symbolickou spojnici mezi Severní a Jižní Amerikou. Úzký průliv, spojený především s Panamským průplavem, který na počátku 20. století znamenal revoluci v námořní dopravě mezi oceány a Tichým oceánem.

Panama je skutečnou módní destinací pro milovníky vodních sportů. Jsou zde ideální podmínky pro plachtění, potápění nebo surfování. Skvělé počasí téměř po celý rok, krásné písečné pláže, palmy a průzračně modrá voda.

Za návštěvu stojí mimo jiné souostroví Bocas del Toro nebo ostrov Santa Clara. Surfaři a potápěči milují pláž Catalina. Za návštěvu stojí také souostroví San Blas a národní parky Coiba, La Amistad, Soberania, Chagres nebo Darien na hranicích s Kolumbií. Všechny si zaslouží označení tropický ráj.

Panamský průplav

Je to jedna z nejdůležitějších námořních tras na světě. Její délka je 81,6 km a byla vybudována v letech 1904 až 1914 a oficiálně otevřena v roce 1920. Výstavba průplavu výrazně zkrátila dobu plavby mezi východním pobřežím Ameriky a Evropou a západním pobřežím Ameriky a východní Asií. Dříve totiž museli námořníci obeplouvat Jižní Ameriku kolem Hornova mysu.

Obyvatelstvo Panamy

Dvě třetiny obyvatel Panamy tvoří Métisové, smíšená populace a potomci původních obyvatel, hlavně Španělů. Přes pětinu tvoří původní obyvatelstvo, především Kuna, ale také potomci Chibchů a Arawaků, kteří se nacházejí mimo jiné na karibském pobřeží. Méně než pětinu tvoří potomci afrických otroků a zbytek pak představují mulati a běloši.

Téměř pětina ze 4 milionů obyvatel Panamy žije v hlavním městě Panama City. Úředním jazykem v Panamě je španělština, ale poměrně dobře se zde mluví také anglicky, což v regionu není obvyklé.

Panamská kuchyně

Základem panamského jídelníčku jsou pokrmy s masem a rýží. Často se konzumují také mořské plody a ryby. Nejoblíbenější z nich jsou pargo rojo a corvina. Oblíbenou svačinkou Panamců je tamal, pokrm připravovaný v páře, který se skládá z kukuřičných listů plněných masovou a moučnou náplní.

Kromě toho všude najdete empanadas – tvrdé knedlíky, obvykle s masovou náplní, patacones (smažené banánové „chipsy“) nebo ceviche (pokrm mimo jiné ze syrových ryb a limetkové šťávy).

Nejoblíbenějším panamským alkoholem je Seco Herrerano. Je to třikrát destilovaný rum z cukrové třtiny o síle, obvykle – 35 %. Ze sladkých pochutin se jedí hojaldry, což jsou buchty sypané cukrem a skořicí.

Zajímavá fakta o Panamě

  • Panama nemá vlastní měnu, používá se americký dolar.
  • Měří 3474 m n. m. Volcan de Chiriqui je nejvyšší vrchol Panamy. Jak napovídá jeho název, jedná se o vyhaslou sopku.
  • Panamská vlajka má bohatou symboliku. Bílá barva znamená mír. Červený a modrý obdélník symbolizují konzervativní a liberální stranu. Modrá hvězda představuje čistotu a červená hvězda představuje zákon.
  • Město Panama bylo založeno v roce 1519 španělským conquistadorem Pedrem Ariasem de Avila.
  • U panamského pobřeží není těžké narazit na žraloky. Proto je třeba brát veškerá varování před jejich výskytem v místních vodách s naprostou vážností.
  • Diablo Rojo – tak se říká místním proslulým autobusům. Koupené před mnoha lety od Američanů a značně zpustlé jsou dnes dokonce jedním ze symbolů země.
  • Panama je jedinou zemí na světě, kde je východ slunce vidět z Pacifiku a západ z Atlantiku. A to vše z jednoho místa.

Zdroj: redakce, onet, nationalgeographic, travelblog

Oblíbené