Spojte se s námi


Cestování

Varšava se stává prosperujícím městem. Poznejte toto polské město z každého úhlu

Varšava je město s bohatou, ale i těžkou historií. Za války byla téměř úplně zničena a za komunistické éry byla znovu postavena. Dnes vzkvétá kulturně i obchodně a je to město různorodé a překvapivé. Stojí za to poznat ho z každého úhlu, nejen z toho, který známe z turistických průvodců.

Publikováno

dne

Varšava je město s bohatou, ale i těžkou historií. Za války byla téměř úplně zničena a za komunistické éry byla znovu postavena. Dnes vzkvétá kulturně i obchodně a je to město různorodé a překvapivé. Varšavu stojí za to poznat z každého úhlu, nejen z toho, který známe z turistických průvodců.

Největší město Polska, cíl školních výletů, hlavní město země, kde sídlí pravděpodobně všechny její centrální úřady. Varšavu prostě musíte vidět. Ano, možná děsí svou velikostí – má 18 městských částí a podle oficiálních údajů téměř 1,8 milionu obyvatel (neoficiálně o několik set tisíc více), ale je také rozmanitá a fascinující. Zde jsou místa, která stojí za to ve Varšavě navštívit.

Legenda o založení města Varšavy

Podle legendy kníže Wars a kněžna Sawa putovali po polských zemích a hledali místo, kde by se usadili. Jednoho dne během své cesty spatřili krásnou řeku Vislu a rozhodli se zastavit na jejím břehu. Inspirováni krásou místa se rozhodli založit město a pojmenovali ho Varšava – podle svých jmen.

Založení Varšavy má velký vliv na to, jak město vnímáme dnes. Je součástí identity Varšavy a je přítomna v mnoha aspektech každodenního života obyvatel. Zde jsou některé ze způsobů, kterými legenda ovlivňuje Varšavu:

  • Název města: Varšava je pojmenována po knížeti Wars a kněžna Sávě, díky čemuž je jedinečná a plná historie.
  • Pomníky a pamětihodnosti: Ve městě se nachází mnoho pomníků a pamětihodností, které připomínají legendu o založení Varšavy. Příkladem je pomník Mořské panny, který je symbolem města.
  • Kultura a umění: Legenda je často zobrazována v různých uměleckých formách, jako je divadlo, hudba a literatura. Je důležitou součástí varšavské kultury.
  • Cestovní ruch: Legenda přitahuje turisty z celého světa, kteří chtějí poznat historii a kulturu Varšavy.

Staré město – symbol Varšavy

Starówka neboli Staré město neboli je symbolem Varšavy a jednou z nejkrásnějších památek města. Je to první místo, které by měl každý turista navštívit. V roce 1980 bylo Staré město zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Najdete zde krásné měšťanské domy, renesanční paláce a především nádherné Staroměstské náměstí.

Staré město je také ideálním místem pro romantickou procházku s vaší drahou polovičkou nebo rodinou. Při procházce úzkými uličkami na vás dýchne atmosféra města z doby před několika staletími.

Zamek Królewski – architektonický skvost

Královský hrad je architektonickou perlou a jednou z nejvýznamnějších památek Varšavy. Od 16. století až do dělení Polska byl hrad sídlem polských králů. Po druhé světové válce byl hrad přestavěný spolu s katedrálou svatého Jana Křtitele a od roku 1984 je Královský hrad muzeem. Uvnitř hradu se nachází mnoho krásných sálů, které ohromují svou výzdobou a bohatstvím. Za zmínku stojí Senátorský sál, Sloupový sál a Vázový sál.

Łazienki Królewskie – oáza zeleně

Łazienki Królewskie jsou oázou zeleně v samém centru Varšavy. Je to jeden z největších městských parků v Evropě a jedno z nejkrásnějších míst v hlavním městě. Královské lázně jsou nejen krásnou památkou, ale také místem, kde si můžete odpočinout od ruchu velkoměsta.

Nejvýznamnější památkou Łazienek Królewskich je palác na vodě. Je to krásný palác, který stojí uprostřed umělého jezera. Tento palác byl letním sídlem posledního polského krále Stanislava Augusta Poniatowského.

Palác kultury a vědy – ikona Varšavy

Palác kultury a vědy je jednou z nejcharakterističtějších památek Varšavy. Tato gigantická budova je s výškou přes 230 metrů symbolem hlavního města a jednou z nejvyšších budov v Evropě.

Palác kultury a vědy byl darem Sovětského svazu Polsku. Za komunistické éry byl symbolem komunistické moci, dnes je však jedním z nejvýznamnějších kulturních center Varšavy. Z horního patra paláce si můžete vychutnat krásný výhled na město.

Národní muzeum – pokladnice umění

Národní muzeum ve Varšavě je jedním z nejvýznamnějších muzeí umění v Polsku. Jsou zde uložena díla polského i evropského umění. Nejvýznamnějšími exponáty jsou obrazy a sochy, ale v muzeu se nacházejí i další umělecká díla, například grafiky a fotografie.

Národní muzeum je pokladnicí umění, která láká turisty z celého světa. Za pozornost stojí díla umělců, jako jsou Rembrandt, Rubens a Leonardo da Vinci.

Muzeum Fryderyka Chopina – pro milovníky hudby

Muzeum je jedním z nejvýznamnějších muzeí ve Varšavě. Je věnováno životu a dílu Fryderyka Chopina, jednoho z největších skladatelů v dějinách hudby. Nachází se v paláci Czapských, kde Chopin během svého pobytu ve Varšavě žil. V muzeu jsou uloženy Chopinovy památky, jako jsou dopisy, partitury, a dokonce i klavír, na který skladatel hrál. Muzeum Fryderyka Chopina je pro milovníky klasické hudby místem, které rozhodně stojí za návštěvu.

Socha mořské panny

Jedním ze symbolů Varšavy je socha Mořské panny, který se nachází přímo na břehu řeky Visly. K mořské panně se váže několik legend a podle jedné z nich prý toto bájné stvoření přišlo do Polska z vod Atlantského oceánu a zamilovalo si mazovskou krajinu natolik, že se usadilo ve vodách Visly. Pomník je vysoký přibližně 6 metrů a v letech 1938-1939 jej vytvořila Ludwika Nitschowa – vynikající polská sochařka, jejíž díla zdobí mimo jiné hlavní vchod do Paláce kultury a vědy a jejíž sochy s motivem Mikuláše Koperníka stály v Manchesteru, mexické Guadalajaře.

Zdroje: katalogmarzen, onet, kiwi, redakce, e-warszaw

Oblíbené