Spojte se s námi


Zajímavosti

Letecká nehoda týmu Lokomotiv Jaroslavl: Tragédie hokejového týmu s jediným přeživším

7. září 2011 došlo k jedné z nejtragičtějších leteckých nehod, při které zemřelo 44 členů ruského hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl. Na palubě byli kromě ruských hokejistů také tři čeští hráči – Josef Vašíček, Karel Rachůnek a Jan Marek.

Publikováno

dne

7. září 2011 došlo k jedné z nejtragičtějších leteckých nehod, při které zemřelo 44 členů ruského hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl. Na palubě byli kromě ruských hokejistů také tři čeští hráči – Josef Vašíček, Karel Rachůnek a Jan Marek.

V roce 2008 vznikla v Rusku Kontinentální hokejová liga (KHL), která měla být obdobou nejslavnější zámořské hokejové ligy – NHL. Nový projekt přilákal řadu velkých jmen, mezi nimiž nechyběla ani největší česká superstar – Jaromír Jágr. Nechyběly ani hvězdy z dalších zemí, jako například Ray Emery, Jozef Stümpel, Patrick Thoresen a další.

První roky hrály soutěž převážně ruské týmy, výjimku tvořily běloruský Dinamo Minsk, kazašský Barys Astana a lotyšské Dinamo Riga. Ve čtvrté sezoně poprvé startoval slovenský Lev Poprad, který se o rok později stěhoval do Prahy a vznikl nový klub „Lev Praha“. K pražskému celku se přidal také Slovan Bratislava a ukrajinský HC Donbass.

Do KHL se později přihlásily další týmy: finský Jokerit Helsinki a chorvatský Medveščak Zagreb. KHL měla vysoké ambice konkurovat NHL, ale peníze nestačily, jelikož soutěži chyběla kvalita. Před začátkem sezony 2011/12 pak došlo k tragické letecké nehodě týmu Lokomotiv Jaroslavl.

Selhání pilotů u letu Lokomotivu Jaroslavl

Hodně se spekulovalo o tom, co mohlo za tuto tragickou událost. Zastaralý model letadla mohl hrát také roli, ale největšími viníky byli piloti. Analytici zjistili příčinu nehody, díky hlasovému záznamu, na kterém mluvili piloti mezi sebou.

Jak letadlo nabíralo rychlost po startu, při rychlosti 185 km/h se přední kolo zvedlo z dráhy, ale zbytek letadla zůstal přilepený k zemi. Zvýšení výkonu motorů mělo kontraproduktivní efekt a letadlo zpomalilo.

Bohužel se pilotům nepodařilo zvednout letadlo do vzduchu a stroj sjel z ranveje na trávu. Po chvíli se letadlu podařilo vzlétnout, naneštěstí přímo do rádiové věže, což odneslo jeho levé křídlo. Po této ztrátě letadlo ztratilo stabilitu a po pár vteřinách ve vzduchu mířilo k zemi. Střet se zemí rozpůlil kokpit letadla a ozvala se mohutná exploze.

Hlavní podíl na nehodě mají piloti. Rozdíly mezi modely letadel Jakovlev Jak-42 a Jak-40 zmátly piloty, kteří v klíčové fázi zpomalovali rozjezd letadla stoupáním na brzdový pedál. Vyšetřovatelé odhalili ještě další znepokojující skutečnost – jeden z pilotů měl v krvi nepovolené látky, které negativně ovlivnily cit v končetinách.

Zásadní chyba pilotů vzala život nejen jim, ale také nadějným hráčům a členům realizačního týmu. Nedostatečný trénink a alibismus ze strany jednoho z pilotů, který trpěl neuropatií a užíval léky způsobující necitlivost v nohou a rukou, vedly k jedné z největších leteckých katastrof v ledním hokeji.

Svědci nehody si okamžitě všimli, že letadlo nedosáhlo potřebné rychlosti a po pádu následovala silná exploze. „Byl vidět silný dým, lidé tu začali panikařit a běželi se tam podívat,”“ popisovala jedna svědkyně. Na místo tragické nehody dorazil také tehdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Ten kritizoval ruská letadla, že jsou technologicky zaostalá.

Smutná ztráta nejenom pro Čechy

Na palubě letadla zahynuli tři čeští reprezentanti: Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Byla to velká ztráta mistrů světa z předchozího roku. Kromě českých hráčů byl na palubě také legenda slovenského hokeje – Pavol Demitra.

Vedle nich byli na palubě letadla také Bělorusové Ruslan Salej a Sergej Ostapčuk, Němec Robert Dietrich, Lotyš Karlis Skrastinš, švédský brankář Stefan Liv a dva Ukrajinci. Zbytek hráčů tvořili Rusové.

Všichni tito hráči zemřeli bezprostředně po havárii, kromě 26letého ruského útočníka Alexandra Galimova. Následkem silných popálenin (90 % těla) zemřel následující den.

Nehodu nepřežili ani členové trenérského štábu. Hlavním trenérem byl Kanaďan Brad McCrimmon; asistenti byli: Igor Koroljov a Alexandr Karpocev.

Jediný, kdo nehodu přežil, byl letový inženýr Alexander Borisovič Sizov. Datum 7. září navždy zůstane v paměti všech hokejových fanoušků a rodinných příslušníků obětí této tragické události.

Zdroje: Zoom iprima, Sportsnet, Český rozhlas

Oblíbené