Spojte se s námi


Zajímavosti

Metanolová aféra: Událost, která začernila barevné Česko

Rok 2012 se nám zapsal nemile do naší české historie. Rozpoutalo se alkoholické peklo zvané Metanolová aféra. Pro mnohé známý fakt, někteří o této situaci neradi slyší. Jak to všechno započalo?

Publikováno

dne

Rok 2012 se nám zapsal nemile do naší české historie. Rozpoutalo se alkoholické peklo zvané Metanolová aféra. Pro mnohé známý fakt, někteří o této situaci neradi slyší. Jak to všechno započalo?

Metanolová aféra

se označuje událost započatá roku 2012, kdy v celém Česku a Polsku došlo k sérii otrav metanolem. Podle odhadů do roku 2013 zemřelo na otravu zhruba 47 občanů České republiky, tři občané z Polska a ostatní byly hospitalizovány. Po této vlně otrav ovšem nebylo tomuto konec. Jedovatý metanol stále koloval mezi lidmi, proto se i později stále objevovaly nové případy.

Vývoj započal u dvou zemřelých v Havířově, kdy policie našla jedovatý alkohol ve stáncích. V této době měly jedovaté nápoje na svědomí už 19 obětí a zhruba 30 lidí bylo kvůli otravě v nemocnici. Koncem prosince zemřeli na otravu v příhraniční oblasti tři polští občané.

Soudní proces

11.listopadu 2012 v souvislosti s kauzou obvinila 61 osob. Při vyšetřování s policisty spolupracoval i jeden z podezřelých, který se i následně přiznal k trestnému činu. Mezi hlavní míchače metanolem kontaminované směsi patří Rudolf Fian a Tomáš Křepela, kteří za obecné ohrožení dostali doživotní tresty.

Hlavní distributor směsi Jiří Vacula, který pomohl celý případ objasnit, si odsedí 15 let ve věznici s ostrahou. Hlavního odběratele směsi Martina Jirouta potrestal soud 16 lety vězení.

Fian podle obžaloby smíchal pět tisíc litrů metylakoholu se stejným množstvím etanolu. Křepela mu opatřil látky na míchání směsi a Vacula dostal hotových deset tisíc litrů jedovatého alkoholu do oběhu.

Zas tak zlé to nebylo

,,Cítím se nevinen“, podotkl slovenský rodák Rudolf Fian, který byl v devadesátých letech zaměstnán na Slovensku v podniku s výbušninami. Plán na pančování jedovatým metanolem se zrodil z nezávazného hovoru mezi dvěma kumpány. ,,Půl roku jsem nápad nosil v hlavě a nedal mi spát, kdy se metanol zředí v poměru jednu ku jedné s etanolem, tak se jedovaté účinky zruší. Nějak jsem tomu věřil, ale nikde jsem si to neověřoval“ přiznal soudu Fian.

Zkusmo si smíchal jednu láhev a výsledek ho překvapil: vypadala, chutnala a voněla jako líh. ,,Jen krapet jsem ochutnal a nechutnalo to vůbec špatně“ řekl policii. V pronajatém skladu v Opavě smíchali pět tisíc litrů lihu a výsledek byl na světě.

Prohibice

Tehdy zavedená prohibice zakazovala veškerý prodej alkoholických nápojů na českém území a původně neomezovala export. Polsko tehdy zakázalo obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem vyrobeným v České republice, podobně jednalo i Slovensko. Prohibice byla zmírněna v září roku 2012, kdy byl povolen prodej těchto zakázaných lihovin.

Zdroj: Wikipedia, RESPEKT

Oblíbené