Spojte se s námi


Cestování

Lausanne: Kde hory pronikají skrz jezero

Malé město Lausanne se svými strmými uličkami, množstvím zeleně a především nádherným Ženevským jezerem obklopeným věncem alpských vrcholů dokáže ukrást srdce turisty během jediného dne.

Publikováno

dne

Malé město Lausanne se svými strmými uličkami, množstvím zeleně a především nádherným Ženevským jezerem obklopeným věncem alpských vrcholů dokáže ukrást srdce turisty během jediného dne.

Lausanne – hlavní město švýcarské riviéry

Navzdory zdání opaku je Lausanne velmi často navštěvována přes turisty. A to nejen z Evropy. Přestože je Švýcarsko spojováno spíše s chladem a pořádkumilovností, považuje se za hlavní město Švýcarské riviéry. Nádherná krajina vytváří nezapomenutelnou atmosféru. Turističtí průvodci upozorňují, že zde sídlí Mezinárodní olympijský výbor, ale město toho může nabídnout mnohem více. Sjíždějí se sem milovníci baletu, umělci a spisovatelé.

Švýcarské město Lausanne je místem, kde se nelze nudit. Vždy se zde něco děje, od kulturních akcí až po alternativní umění nebo filmový festival. Rozhodně se nejedná o typické letovisko, ale přesto opravdu stojí za návštěvu. Název je odvozený od svahu u Ženevského jezera ( loh-son, což znamená strmý svah). Metropoli založili Římané, kteří stavěli na pozůstatcích keltského osídlení, jehož stopy lze dodnes nalézt na nábřeží města.

Atrakce v Lausanne

Hlavními lákadly Lausanne jsou jeho kultura, umění a architektura. Nespornou královnou Lausanne je katedrála Notre Dame. Opředená legendami a městskými podobenstvími, v nichž se pravda prolíná s fikcí. Dnes je těžké určit, co je skutečnost a co legenda. Stavba je jistě skvostem gotické architektury, zejména vitrážová okna, kterých je zde 150 a kterým dominuje rozeta ze 13. století zobrazující čtyři roční období a živly.

V Lausanne se nachází také Olympijské muzeum. Připomíná historii od dob Pierra de Coubertina a je celé věnováno olympijské myšlence. Olympijský výbor si toto město vybral za své sídlo již v roce 19014. Samotné muzeum se nachází na břehu Ženevského jezera. Je nejen připomínkou počátků moderních her, ale především místem, kde je historie vyprávěna prostřednictvím moderních technologií. Najdete zde interaktivní expozice, největší olympijské informační centrum na světě a 10 000 exponátů vztahujících se k historii moderních her.

Lausannská univerzita neboli „superuniverzita“

Univerzita v Lausanne se označuje jako superuniverzita. Mnoho lidí se ptá, jaký je recept na tak vynikající vzdělávací centrum. Federální polytechnická univerzita v Lausanne založili teprve v roce 1969. Dnes se umisťuje na předních místech žebříčků nejlepších univerzit světa. Je pozoruhodná nejen pro hodnoty, které přináší do světa vzdělávání, ale také pro architektonickou myšlenku.

Podařilo se jí vytvořit budovu, která podporuje inovace – uvnitř nejsou žádné dveře (tj. žádné dělení) a všechny stoly, u kterých můžete sedět, jsou kulaté! Knihovna, studijní prostory, laboratoře nebo restaurace jsou navíc otevřené 24 hodin denně. Mladí lidé a jejich lektoři si prostě užívají pobyt zde a interakci s ostatními, kterou vyvolává samotná architektura tohoto neobvyklého místa.

Památky a lázně

Jakmile nasytíte své oči modrou barvou, můžete si jí dopřát ještě více. Stačí se trajektem dostat přes Lemanské jezero do francouzských přístavů Evian-les-Bains, který je proslulý svou „evianskou“ vodou. Thonon-les-Bains, pro který je charakteristické stejně zdravé klima.

V samotném městě Ouchy upoutá pozornost středověký hrad Ouchy, který byl v 19. století přestavěný v novogotickém stylu a přeměněný na hotel. Objekt se nyní pyšní čtyřmi hvězdičkami. Stejně působivý je i nedaleký Royal Savoy Hotel & Spa. Tento pětihvězdičkový hotel postavili v roce 1909 v secesním stylu.

Centrum sportu a osobností

Nejstarší z přibližně 500 lausannských kašen, je kašna Spravedlnosti. Nachází se na Pauldově náměstí a je obklopená budovami pocházejícími převážně z 18. a 19. století. Obdivovat zde můžeme také radnici postavenou v 17. století s hodinami zdobenými malbami a poutavými chrliči. Za návštěvu stojí také zábavní centrum Lausanne, čtvrť Flon.

Lausanne je město plné šarmu, a tak není divu, že hostilo a stále hostí mnoho významných osobností. Zamiloval si ho například David Bowie, který zde měl intimní svatbu se svou životní láskou Iman a několik let v Lausanne vlastnil také dům. Také Coco Chanel si ho cenila kvůli chladnějšímu klimatu, než jaké panuje v Paříži.

Zdroje: radynacestu, redakce, turystyka, dziendobry

Oblíbené