Spojte se s námi


Technika

Virtuální brýle: Inovace, která slouží nejen hráčům, ale i zdravotníkům

V dnešní technologicky uspěchané době se na trhu objevuje unikát a to Virtuální brýle, které se stávají mostem mezi virtuálním světem a realitou. Tato technologie je tu s námi už 50 let, ale teprve nyní je její adopce na vrcholu.

Publikováno

dne

V dnešní technologicky uspěchané době se na trhu objevuje unikát a to virtuální brýle, které se stávají mostem mezi virtuálním světem a realitou. Tato technologie je tu s námi už 50 let, ale teprve nyní je její adopce na vrcholu.

Digisvět

Jak vlastně takové brýle fungují? Brýle slibují nekonečné plátno pro interakci ovládané hlasem, rukama a očima. Cílem virtuální reality je prezentovat fiktivní digitální svět v pokročilé simulaci včetně snímání vašeho pohybu. Neuvěřitelné, co?

Původ virtuální reality není příliš zřejmý. Často se nápad připisuje Damienovi Broderickovi, který vlastně tento termín použil v jedné z jeho sci-fi románu Judas Mandala. Jaron Lanier ovšem tvrdil, že název vymyslel přímo on.

Morton Heilig

Morton známý pro své nadšené zapálení do divadla, psal v 50. letech 20. století ,,Divadlo zážitků“, kde stimuloval všechny smysly diváka podle hrané scény. V roce 1962 postavil prototyp zvaný Sensorama, který při klasickém promítání krátkých filmů umožňoval vnímat kromě obrazu a zvuku i vůně.

V roce 1960 začal Heilig pracovat na novém vynálezu, nazvaný jako ,,Telesphere Mask“. Jednalo se první o typ brýlí, které držely na obličeji uživatele. Stále jim, ale chyběla jedna věc-sledování, detekce pohybu hlavy, tzv. ,,motion tracking“. O rok později však přišly s nápadem inženýři C. Comeau a J. Bryan vytvořit první případ detekce pohybu hlavy. Jednalo se o zařízení Headsight, které využívalo dvou malých obrazovek (jedna pro každé oko) v kombinaci s magnetickým systémem detekce pohybu.

Jako bych tam byl

Ve virtuální realitě jde o vytváření sluchového, hmatového či jiného zážitku, který budí dojem skutečnosti, přičemž k tomu obvykle potřebujete speciální brýle, helmu nebo alespoň chytrý telefon ve speciálním zobrazovacím zařízení pro generování realistických vjemů.

Virtuální brýle poskytují jedinečné možnosti pro zkoumání a tvůrčí projev a umožňují uživatelům prožívat scénáře, které se dříve považovaly za nemožné. Díky VisionOS – první prostorově operační systém na světě umožnil pro uživatele interagovat s digitálním obsahem, tak jako by se skutečně nacházel v prostoru.

V roce 2007 přišla společnost Google s nápadem ,,Street View“, který ukazuje panoramatické pohledy na cesty, města, interiéry a odlehlé oblasti. Sami jste určitě někdy vyzkoušeli tuto zábavnou aplikaci na vlastní pěst a objevovali, tak místa pro vás známá i neznámá.

VR ve zdravotnictví

VR není záležitostí jen hracího typu, ale využívala ho v minulosti i NASA nebo například lékařství. Ve zdravotnictví se častěji uplatňuje technologie umožňující aktivní pohyb osoby v prostoru díky sledování polohy a rotace hlavy.

VR rehabilitace jsou zejména rehabilitace, které absolvují lidé po závažných úrazech. VR prezentace zde může vyvolat pocit, jaký máme při chůzi a tak stimulovat zrcadlové neurony, co v kombinaci se zařízením stimulujícím skutečný pohyb může potenciálně vést k urychlení procesu uzdravování.

Zajímá vás cena těchto virtuálních hraček? Cena se samozřejmě pohybuje podle daného typu VR přístroje. Cenové rozmezí je od 700-200.000,-Kč, takže sami vidíte, jak různorodé to může být. Jdete do toho?

Zdroj: Wikipedie, Heureka, Alza, Aktuálně, Český rozhlas

Oblíbené