Spojte se s námi


Cestování

Neobvyklá Goa: Zajímavosti o nejmenším indickém státě

Indický region Goa je fascinujícím místem. Je to stát s bohatou historií a kulturou, známý svými nádhernými plážemi se zlatavým pískem, které omývají tyrkysové vody Arabského moře. Místo se zajímavou kulturou, v níž se mísí vlivy národů indického subkontinentu a Evropanů, především Portugalců.

Publikováno

dne

Indický region Goa je fascinujícím místem. Je to stát s bohatou historií a kulturou. Známý svými nádhernými plážemi se zlatavým pískem, které omývají tyrkysové vody Arabského moře. Místo se zajímavou kulturou, v níž se mísí vlivy národů indického subkontinentu a Evropanů, především Portugalců.

Nejen nejkrásnější pláž – co všechno může turista v regionu Goa vidět?

Goa je nejmenším indickým státem – má rozlohu pouhých 3701 km². Je však také jedním z nejhustěji osídlených států v zemi, žije zde více než 1,5 milionu obyvatel. Přestože je Goa malá, patří z hlediska krajiny k nejrozmanitějším indickým státům. Najdete zde vše od bílých písečných pláží přes bujné deštné pralesy až po malebné kopce a řeky. Stát leží na západním pobřeží Indie a má více než 100 kilometrů pobřeží a jedny z nejkrásnějších pláží v zemi.

Nejznámější pláží je Calangute, která je jednou z nejdelších pláží ve státě. Za nejkrásnější pláž na světě je naopak označována pláž Palolem. Mezi další oblíbené destinace patří Anjuna, Candolim, Baga nebo Vagator. Goa je také domovem několika řek, včetně Mandovi a Zuari. Ty jsou pro místní obyvatele důležitým zdrojem pitné a zavlažovací vody.

Přitažlivá příroda

Goa je také rájem pro milovníky přírody – najdete zde krásné národní parky a přírodní rezervace. Rezervace Bhagwan Mahavir Wildlife Reserve je domovem mnoha druhů ptáků, savců a endemických rostlin. Národní park Cotigao je ideální pro milovníky trekkingu a pozorování ptáků. Ptačí rezervace Salim Ali na ostrově Chorao je také oblíbeným cílem ornitologických nadšenců. Nedaleko již zmíněné pláže Palolem se zase nachází místo, kde želvy kladou svá vejce.

Důležitou součástí zdejší kultury, kuchyně a hospodářství je pěstování koření. Podnebí a přírodní podmínky v Goji jsou příznivé pro pěstování mnoha druhů, díky čemuž je region jedním z nejvýznamnějších producentů koření v Indii. Jedním z nejoblíbenějších koření pěstovaných v Goi je skořice, která se vyváží do mnoha zemí světa.

Historie neobvyklého indického státu

Stojí za to vědět, že historie Goa sahá až do starověku. Od té doby byla oblast obývána mnoha různými etnickými skupinami a kulturami. První stopy osídlení Goa sahají až do doby kamenné a později oblast ovládaly různé říše, včetně říše Velkých Mogulů. Byli to však Portugalci, kteří přinesli změny, jež navždy změnily tvář Goa.

V 16. století do oblasti vtrhli portugalští mořeplavci pod vedením Vasco da Gamy, kteří zahájili proces kolonizace a zpočátku zde založili obchodní faktorii. Portugalsko zde vládlo více než 450 let a koloniální vliv této země je dodnes patrný v architektuře, kultuře a jazyce regionu. K připojení Goa k Indii došlo v roce 1961.

Festivaly nejen pro tradicionalisty

V období dešťů se v Goa koná tradiční festival známý jako Sao Joao, během kterého muži skáčou do řek a rybníků, aby natrhali lotosové květy. Fanoušci elektronické hudby se do této části světa každoročně vydávají na jeden z největších festivalů tranceové hudby Sunburn.

Koná se zde také mnoho náboženských svátků, z nichž nejznámější je Shigmo, který se slaví u příležitosti konce období dešťů a začátku zemědělské sezóny. Během tohoto festivalu se konají pestré průvody, tance a různá představení.

Slavné chrámy a další turistické atrakce ve staré Goa

V Goa se nachází řada portugalských památek, jako jsou kostely, kláštery a pevnosti, které byly zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Mezi nejznámější stavby postavené v době portugalské nadvlády patří slavná bazilika Bom Jesus a katedrála Se ve Staré Goa, městské domy v půvabné čtvrti Fontainhas a Sao Tome v Panaji a pevnosti Aguada a Chapora.

Goa je jedním z mála indických států, kde jsou hazardní hry legální. Když k tomu připočteme velké množství nočních klubů, plážových párty a hudebních festivalů, je jasné, že Goa přitahuje lidi, kteří milují zábavu a noční život.

Goa kuchyně

Goa je proslulá svou chutnou kuchyní, kde kromě tradičních pokrmů známých po celé Indii můžeme ochutnat i jídla typická pro tento region. Mezi nejoblíbenější patří vindaloo neboli pikantní kari připravované z vepřového nebo kuřecího masa s bramborami, octem, česnekem, zázvorem a nejméně deseti druhy koření, jako je kajenský pepř, koriandr, kmín, hořčičná semínka a skořice.

Za ochutnání stojí také xacuti, kari s intenzivní chutí a vůní, připravované z kuřecího, hovězího nebo jehněčího masa s přidáním různých druhů zeleniny, jako jsou brambory, cizrna a lilek, a koření, jako je skořice, kardamon, kmín, hřebíček, zázvor, česnek a sušené chilli. Milovníci sladkého si pochutnají na bibinca, nákypu z rýžové mouky, vajec, cukru, kokosového mléka a s příchutí vanilky, skořice a hřebíčku.

Zdroje: Redakce, Rainbow, Cestujeme, Onet

Oblíbené