Spojte se s námi


Cestování

Filipíny: Asijské ostrovy proslulé nádhernou krajinou i zajímavou kulturou

Rajské písečné pláže, teplá azurová voda, exotická příroda, nádherná krajina, zajímavá kultura a vždy užiteční a usměvaví místní obyvatelé – tak stručně lze shrnout Filipíny. Již před několika desítkami let se tato asijská země stala oblíbenou prázdninovou destinací mezi Evropany a Američany. Přečtěte si náš článek a zjistěte několik faktů a kuriozit o Filipínách.

Publikováno

dne

Rajské písečné pláže, teplá azurová voda, exotická příroda, nádherná krajina, zajímavá kultura a vždy užiteční a usměvaví místní obyvatelé. Tak stručně lze shrnout Filipíny. Již před několika desítkami let se tato asijská země stala oblíbenou prázdninovou destinací mezi Evropany a Američany. Přečtěte si náš článek a zjistěte několik faktů a kuriozit o Filipínách.

Filipíny – zeměpisné zajímavosti

Filipíny jsou ostrovní stát v jihovýchodní Asii. Její rozloha je podobná rozloze Polska – 300 000 km², ale žije zde mnohem více lidí než v Polsku až 106 milionů. Většina obyvatel Filipín je katolického vyznání. Filipíny jsou jednou ze dvou asijských zemí, kde je katolicismus dominantním náboženstvím. Významné zastoupení mají také protestanti nebo vyznavači islámu.

Ostrovy a sopky

Filipíny zabírají více než 7 000 ostrovů v Tichém oceánu, čímž se filipínské souostroví řadí k největším na světě. Mezi největší ostrovy patří: Luzon (na němž se nachází hlavní město Filipín Manila), Mindanao, Samar, Cebu, Negros a Palawan.

Filipíny jsou na pátém místě na světě, co se týče délky pobřeží, s neuvěřitelnými 36 289 km! Odvozeninou tak impozantní délky pobřeží je obrovské množství fantastických pláží, z nichž nejznámější jsou pláže v obcích El Nido a Coron na Palawanu, Alona na ostrově Panglao nebo White Beach na ostrově Boracay. Země leží v tzv. tichomořském ohnivém kruhu. Na Filipínách se nachází více než 50 sopek. Jednou z turisticky nejzajímavějších je Taal, nacházející se na stejnojmenném jezeře. Poměrně často lze pocítit i menší zemětřesení.

Více než sto jazyků

Úředními jazyky v zemi jsou filipínština a angličtina. Kromě nich se na ostrovech vyskytuje přibližně 100-150 dalších jazyků, většina z nich patří do skupiny austronéských jazyků. Velká část z nich se používá pouze místně, přičemž 80 % obyvatel hovoří jedním z jedenácti hlavních jazyků souostrovítagalogem, cebuánštinou, ilokánštinou, hiligaynonštinou, bikolánštinou, varajštinou, kapampanganštinou, pangasinštinou, maguindanao, maranao nebo tausugštinou.

Neobvyklí nártouni

V tropické zemi není nouze o přírodní zázraky. Filipíny mají velmi bohatou flóru a faunu. Jsou domovem stovek druhů, ale nejvíce jsou se zemí spojováni velmi charakterističtí savci s velkýma očima z čeledi tarsius.

Kromě obrovských očí patří mezi charakteristické znaky těchto hravých dravců krk otočný téměř o 180 stupňů, dlouhý ocas a noční způsob života. Nártouny můžete vidět ve filipínské rezervaci Philippine Tarsier Sanctuary, která se nachází v oblasti Corella na ostrově Bohol. Hlavní atrakcí rezervace je takzvaná Tarsier Trail – stezka hustou filipínskou džunglí s vyhlídkovými plošinami, ze kterých lze při troše štěstí vidět tarsiery připoutané k větvím.

Zajímavosti o Filipíncích

V některých částech Filipín jsou stále živé zcela původní pohřební tradice. Jedním z takových míst je Sagada, provincie v severní části Luzonu, která je proslulá neobvyklým typem pohřbívání – rakve se zde věší do jeskyní nebo na úbočí strmé skály.

Starší lidé si rakve připravují sami (pokud jsou příliš nemocní nebo slabí, dělají to za ně příbuzní). Pohřby se konají v nedalekých jeskyních a rakve jsou zavěšeny buď uvnitř jeskyní, nebo na svazích skal. Tradice pohřbívání tohoto typu je stará více než 2 000 let a nejstarší rakve, které můžeme dnes vidět, jsou staré až 100 let! Místní obyvatelé věří, že tímto způsobem uložení rakví usnadňuje duši dosáhnout vyššího postavení v posmrtném životě.

Filipínská kuchyně

Filipínská kuchyně je směsicí chutí, postupů a kulinářských tradic, které odrážejí bohatou historii země a vliv různých kultur. Filipínskou kuchyni nejvíce ovlivnili Španělé, což se projevuje především používáním rajčat a rajčatového protlaku při přípravě dušených pokrmů všeho druhu, ale i empanadas a marinovaného masa. Základní surovinou filipínské kuchyně je stejně jako ve většině asijských zemí samozřejmě rýže. Maso není příliš časté, ale kuřecí a vepřové maso v tradičních pokrmech obvykle najdete.

Na filipínském stole však kralují mořské plody a ryby. Filipíny jsou ostrovní zemí, takže je zřejmé, že mnoho obyvatel se živí rybolovem a mořské plody jsou nejsnáze dostupným produktem s vysokým obsahem bílkovin. To vše se připravuje spolu s kořením a bylinkami, jako je česnek, cibule, zázvor a chilli.

Filipínská kuchyně je známá také neobvyklými pokrmy, které mohou turisty překvapit. Jedním z nich je balut, kachní vejce s částečně vyvinutým zárodkem, které se vaří a jí za tepla a je považováno za delikatesu. Druhým v pořadí je dinuguan, což je dušené vepřové maso v krvavé omáčce, často ochucené octem a bylinkami.

Sisig jsou smažené a ochucené kousky vepřového masa, často podávané na horkém talíři. Kwek-kwek jsou křepelčí vejce obalená v jasně oranžovém těstíčku a smažená, podávaná s octovou omáčkou. Bicol Express je pikantní pokrm z vepřového masa vařený v kokosovém mléce s chilli a krevetami.

Zdroje: Rainbow, Redakce, Travelblog, YouTube

Oblíbené