Spojte se s námi


Filmy a seriály

Pološílený samotář či vtipný právník? Nový dokument o Franzi Kafkovi odhaluje nepříliš známé detaily

Franz Kafka, geniální spisovatel a právník se dočkal nového dokumentárního portrétu. Dokument odhaluje doposud neznámé aspekty jeho života a díla. Franz Kafka – známý neznámý v režii Pavla Šimáka. Premiéra byla 4. června a přinesla nový pohled na Kafkovu osobnost. Dokument zbavuje Kafku mýtů a klišé a nabízí jedinečný pohled, jak tvůrce přetvářel realitu ve své dílo. Dokument je doplněn autentickými vzpomínky, archiváliemi a moderní hudbou Kafka bandu.

Publikováno

dne

Franz Kafka, geniální spisovatel a právník, se dočkal nového dokumentárního portrétu. Dokument odhaluje doposud neznámé aspekty jeho života a díla a přináší nový pohled na Kafkovu osobnost bez mýtů a klišé. Snímek je rovněž doplněn autentickými vzpomínky, archiváliemi a moderní hudbou Kafka bandu.

Letošní rok se nese ve znamení stoletého výročí jednoho z nejvýznamnějších prozaiků 20. století, Franze Kafky. Tato událost se stala příležitostí pro vznik nového dokumentu s názvem Franz Kafka – známý neznámý, který uvedla Česká televize. Režii měl na starost Pavel Šimák a premiéra byla na stanici ČT2 v úterý 4. června. Film slibuje nový pohled na Kafkův život a dílo, které vyvrací zažité představy o autorovi.

Režisér o Franzi Kafkovi

Kafka je často vnímám jako pološílený samotář, geniální podivín a vizionář. Předvídal totalitní režimy 20. století. Tyto stereotypy podle režiséra Pavla Šimáka neodráží skutečnou podstatu Kafkovi osobnosti.

„S předním odborníkem na Kafkův život a dílo, německým badatelem Reinerem Stachem, vyvracíme zažité mýty a spolu s dalšími literárními historiky a odborníky z České republiky a Francie odkrýváme reálný Kafkův obraz,“ uvádí režisér Pavel Šimák.

Dokument o Franzi Kafkovi

Dokument obsahuje doposud nepublikovaná fakta o Kafkově životě. Zároveň nabízí novou interpretaci vztahu mezi autorem a jeho dílem, přičemž se soustředí na jeho poslední dny. „Netvrdíme, že dokumentem objevujeme pravého Kafku. Naší ambicí je říct, že to, jak si Kafku představujeme, je jen mýtus, a ukázat i to, co se do mýtu nehodí,“ zdůrazňuje kreativní producent Dušan Mulíček.

Jedním z aspektů Kafkovy osobnosti, který dokument odhaluje, je jeho smysl pro humor a kariéra právníka. Jako právník měl velkou důvěru svého zaměstnavatele. Dokument sleduje i jak Kafkova díla přispěla k tzv. „kafkovskému“ mýtu. Speciální pozornost je hlavně věnovaná jeho nedokončenému dílu Zámek, ve kterém Kafka změnil způsob vyprávění z první na třetí osobu.

Významným prvkem dokumentu jsou autentické vzpomínky na Franze Kafku, které se v dokumentu objevily poprvé. Diváci se můžou těšit na kresby, popkulturní a filmové adaptace, a hlavně na jedinečné rozhovory s pamětníky jeho doby. „Ve filmu se poprvé objeví autentické vzpomínky Franze Kafky, kresby, popkulturní a filmové adaptace a jedinečné rozhovory s dobovými pamětníky,“ doplňuje dramaturg Martin Polák.

Dokument také ukazuje znovuobjevení Kafky na Liblické konferenci, která byla věnovaná německé literatuře. Konference se konala v roce 1968 a je neustále považována za jeden z počátečních impulzů pražského jara.

Hudbu do dokumentu nahrála soudobá kapela Kafka Band pod vedením Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99. Hudba dodala dokumentu nostalgický a moderní nádech. Bezmála hodinový dokument vznikl v mezinárodní koprodukci s televizní stanicí ARTE G.E.I.E. a přinesl komplexní pohled na osobnost jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů moderní doby.

zdroj: Česká Televize, Pavel Šimák, redakce

Oblíbené