Spojte se s námi


Cestování

Tbilisi: památky hlavního město Gruzie

Gruzie je úžasnou spojením fascinující kultury, která se projevuje tím, že má vlastní písmo a abecedu. Dlouhou historii a krásné památky. Vrcholem toho všeho je Tbilisi, hlavní město země, kde se jako v objektivu soustřeďují všechny nejzajímavější příběhy spojené s touto výjimečnou zemí.

Publikováno

dne

Gruzie je úžasnou spojením fascinující kultury, která se projevuje tím, že má vlastní písmo a abecedu. Dlouhou historii a krásné památky. Vrcholem toho všeho je Tbilisi, hlavní město země, kde se jako v objektivu soustřeďují všechny nejzajímavější příběhy spojené s touto výjimečnou zemí.

Hlavní město Gruzie – jak to vlastně začalo?

Tbilisi je město s dlouhou a bohatou historií a jeho počátky sahají až do starověku. První osídlení v oblasti dnešního Tbilisi vzniklo kolem 4. tisíciletí př. n. l. Se vznikem města je spojena řada legend, z nichž jedna vypráví mimo jiné o králi Vachtangovi I. Gorgasalim, který založil Tbilisi poté, co při lovu v této oblasti objevil horký pramen.

Možná je na tom něco pravdy, dnes je Tbilisi a jeho bezprostřední okolí proslulé četnými termálními prameny a v nejznámějším z nich je Abanotubani, kde si můžete odpočinout v sirných lázních. Zajímavé je, že právě termální prameny přispěly k názvu města – Tbilisi v gruzínštině znamená jednoduše Teplé místo.

Co navštívit jako první?

Tbilisi je krásně položené město obklopené horami. Najdete zde mnoho zajímavých památek, které potěší i ty nejnáročnější turisty. Na vrcholu tbiliských atrakcí je Staré město, které se nachází na břehu řeky Kura a je proslulé svými půvabnými kavárnami, obchůdky a tradičními trhy, kde můžete ochutnat regionální pochoutky a pocítit ducha historického Tbilisi.

Úzké dlážděné uličky vedou do četných uliček s barevnými a nedávno zrekonstruovanými domy, které jsou pro tuto oblast typické. Nad ulicemi se tyčí charakteristické balkony, zvané verandy, a malebné kostely, chrámy a synagogy dotvářejí jedinečný ráz místa. Jednou z nejpůvabnějších ulic je Leselidze, plná tradičních obchůdků, galerií a kaváren. Je to ideální místo na procházku, romantickou večeři, ale také na nákup suvenýrů.

Národní botanická zahrada

Nad pevností, v soutěsce Tsavkisis-Tskali, se nachází Národní botanická zahrada Gruzie . Rozkládá se na ploše 161 ha a má sbírku více než 4 500 druhů rostlin charakteristických především pro jižní Kavkaz. Její historie trvá více než tři století. Poprvé ji v roce 1671 popsal francouzský cestovatel Jean Chardin, ale mnohé nasvědčuje tomu, že byla založena již v roce 1625.

Památník Matky Gruzie – jedna z hlavních atrakcí Tbilisi

Nedaleko pevnosti Narkila, v nejstarší západní části města na vrcholu horského hřebene Sololaki, stojí monumentální dvacetimetrová socha ženy. Jedná se o Pomník Matky Gruzie – sochu, která je symbolem Tbilisi, byla zde vztyčena v roce 1958 u příležitosti 1500. výročí založení Tbilisi a dnes je jednou z největších atrakcí města.

Z dálky viditelná hliníková socha je obrácena čelem k městu, v levé ruce drží pohár s vínem a v pravé má meč. Symbolika je zcela zřejmá – vínem Matka Gruzie zdraví své přátele, zatímco meč je určený jejím nepřátelům.

Most míru

Na své turistické mapě Tbilisi nezapomeňte uvést také Most míru, který byl postavený v roce 2010. Jedná se o originální futuristickou konstrukci z oceli a skla dlouhou 150 metrů. Ačkoli zdánlivě nekompatibilní se zástavbou gruzínského hlavního města, most se rychle stal jedním z nejcharakterističtějších bodů města a jedním z jeho symbolů. Most vypadá nejkrásněji večer, kdy je efektně osvětlený.

Kostely

Při návštěvě Gruzie a Tbilisi byste neměli vynechat ani místní kostely. Nejvýraznější je chrám Metechi, který patří gruzínské pravoslavné církvi. Byl postavený ve 13. století za vlády krále Dmitrije II. nedaleko bývalého královského sídla nad skalnatým útesem tyčícím se nad řekou Kurou.

Vynechat byste neměli ani katedrálu Nejsvětější Trojice, která je vlastně hlavní katedrálou gruzínské pravoslavné církve a zároveň největší církevní stavbou v Zakavkazsku. Chrám je poměrně nový. Jeho stavbu zahájili v roce 1995 se záměrem oslavit 2000. výročí křesťanství, ale již se stal trvalou součástí panoramatu města.

Zdroje: Cestujemelevne, Redakce, rainbow, gruzie, onet

Oblíbené