Spojte se s námi


Různé

Kultovní album kapely Priessnitz se po 30 letech vrací na hudební scénu

Třicet let od svého vzniku je album Hexe jedno z nejikoničtějších alb české alternativní scény opět na hudební scéně současnosti. Hexe od kapely Priessnitz, která svým temným a syrovým zvukem ovládla devadesátky se vrací v nové reedici. Nejen na CD, ale poprvé také  na prémiovém 180g vinylu a v digitální podobě. Fanoušci se mohou těšit na jedinečný návrat do temných devadesátek s nově remasterovaným zvukem.

Publikováno

dne

Třicet let od svého vzniku je album Hexe jedno z nejikoničtějších alb české alternativní scény opět na hudební scéně současnosti. Hexe od kapely Priessnitz, která svým temným a syrovým zvukem ovládla devadesátky se vrací v nové reedici. Nejen na CD, ale poprvé také  na prémiovém 180g vinylu a v digitální podobě. Fanoušci se mohou těšit na jedinečný návrat do temných devadesátek s nově remasterovaným zvukem.

Třicet let od svého prvotního vydání se jedno z nejkultovnějších alb české hudební scény vrací na výslunní v nové reedici. Album Hexe od kapely Priessnitz, která se v devadesátkách proslavila hlavně osobitým zvukem a temnou atmosférou je opět k dispozici. Reedici je k sehnání na CD, v digitální podobě a také na 180g vinylu. Tato jedinečná reedice slibuje návrat do divokých devadesátek a přináší nový remastering původních nahrávek. Pro fanoušky je to velmi dlouho očekávaná událost, jenž jim dovolí znova prožít magii tohoto alba.

Prvotní vydání alba Hexe

Devadesátá léta byla obdobím nově nabyté svobody a kulturní expanze. Během tohoto období se česká hudební scéna začala rozvíjet do všech hudebních směrů. Priessnitz kapela z temných jesenických lesů, se v tomto období stala jednou z nejvýraznějších představitelů alternativní hudby. Jejich třetí album Hexe, které vyšlo roku 1994 se stalo klíčovým momentem. Jelikož toto album bylo dlouho nesehnatelné, mohou si ho fanoušci užít v nové a lepší reedici. Reedice přinesla do alba nejen kvalitnější zvuk ale i esteticky upravený vizuál.

Album se nahrálo v roce 1994 v ostravském studiu Citron. Významný vliv na skladbu měl nejen producent Alex Limburg ale i zvukař Daniel Václavek. Jejich společný výsledek je hutná a syrová nahrávka , jenž se stala esencí devadesátek.

Zpěvák a textař Jaromír Švejdík vzpomíná na nahrávání alba Hexe jako na uzavření pomyslné čarodějnické trilogie. Toto album zachycuje hlavně období, kdy hudební styl grunge vládl světové hudební scéně. Toto období se promítlo do tvorby kapely Priessnitz. Přitvrdili na zvuku a poprvé spolupracovali s hudebním producentem Alexem Limburgem. Tato spolupráce dala albu svou charakteristickou syrovost a temnou atmosféru, která je pro kapelu typická.

„Myslím, že jsme s Hexe uzavřeli naši pomyslnou čarodějnickou trilogii. Ve světě letělo grunge, tak jsme taky kapánek přitvrdili, a taky jsme ve studiu měli poprvé hudebního producenta Alexe Limburga,“ komentuje Jaromír Švejdík.

Kytarista Petr Kružík na to vzpomíná trochu jinak. „Vybaví se mi čarodějka a následně song Hexe, jehož rytmus byl inspirován písní jedné slavné americké kapely.“. Hexe je tak mixem různých stylů ale přesto zůstává věrný osobitému stylu Priessnitz.

Reedice alba Hexe

Nová reedice alba Hexe přináší nejen zvukový remastering ale i upravený vizuál. Na remasteringu se podílel Jaromír Švejdík. Remastering původních nahrávek proběhl ve studiu SONO Records. Tato reedice alba umožní posluchačům prožit jeho magii v současné době. Pro fanoušky kapely a milovníky české alternativní hudby je toto nepochybně událost hodná jejich pozornosti.

Přestože vzpomínky na nahrávání alba poněkud vybledly, písně jako „Werwolf“, „Jeremiáš“ či „Tanečnice“ zůstali trvalou součástí koncertních playlistů kapely. Tyto skladby, stejně jako celé album Hexe, se staly ikonami alternativní scény 90. let a dodnes rezonují mezi fanoušky.

Jestliže jste milovníkem syrové alternativní hudby a temné atmosféry devadesátých let, reedice alba Hexe je něco, co Vám nesmí uniknout. Kapela Priessnitz, se s tímto albem znovu vrací na scénu a připomíná nám, proč je jejich tvorba dodnes považována za kultovní.

zdroj: Supraphon, Priessnitz, redakce

Oblíbené