Spojte se s námi


Cestování

Bern: Půvabné Einsteinovo město

Bern je hlavní město Švýcarska ležící na řece Aare v Alpách. Toto nesmírně půvabné místo přitahuje mnoho turistů z celého světa. Díky svému středověkému historickému starému městu je Bern zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Co se vyplatí navštívit a co si nenechat ujít při plánování výletu do tohoto malebného města?

Publikováno

dne

Bern je hlavní město Švýcarska ležící na řece Aare v Alpách. Toto nesmírně půvabné místo přitahuje mnoho turistů z celého světa. Díky svému středověkému historickému starému městu je Bern zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Co se vyplatí navštívit a co si nenechat ujít při plánování výletu do tohoto malebného města?

Staré město

Staré město Bernu je skutečným skvostem středověké architektury. Je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a po staletí si zachovalo svůj jedinečný ráz. Při procházce jeho úzkými uličkami můžete obdivovat měšťanské domy z 15. a 16. století i četné kašny, které jsou skutečnými uměleckými díly.

Podívejte se na Zytglogge, středověkou hodinovou věž s pohyblivými postavami. Každý den v celou hodinu můžete sledovat podívanou s hodinovým strojem, která láká turisty z celého světa.

Bundeshaus

Bundeshaus, sídlo švýcarského parlamentu, je místem, které stojí za návštěvu. Tato budova postavená v novorenesančním stylu je ohromující svou architekturou zvenčí i zevnitř. Při návštěvě interiéru si můžete prohlédnout zasedací místnosti, umělecké galerie a krásné mozaiky. Z vyhlídkové terasy se navíc nabízí úchvatný výhled na Alpy a řeku Aare.

Medvědí park

Medvědí park v Bernu je jedinečným místem, kde můžete vidět medvědy hnědé v jejich přirozeném prostředí. Park se nachází na řece Aare a je důležitou součástí historie města, neboť medvěd je symbolem Bernu již od jeho založení. Návštěvníci mohou tato majestátní zvířata pozorovat z bezpečné vzdálenosti a dozvědět se více o jejich životě a zvycích.

Einsteinův dům

Einsteinhaus je muzeum věnované Albertu Einsteinovi, který žil v Bernu v letech 1903-1905. Právě zde Einstein vytvořil své převratné teorie, včetně slavné teorie relativity. V muzeu je k vidění rekonstrukce Einsteinova bytu, jeho osobní předměty a četné exponáty související s jeho vědeckou prací. Je to fascinující místo pro všechny milovníky vědy a historie.

Rosarium

Rosarium je krásná růžová zahrada, která se nachází na kopci s výhledem na Staré město. Tato zahrada s více než 200 druhy růží je ideálním místem k odpočinku a relaxaci. Rosarium je obzvláště krásné na jaře a v létě, kdy kvetoucí růže naplní prostor barvami a vůněmi. V zahradě se nachází také kavárna, kde si můžete vychutnat kávu a kochat se výhledem.

Gurten

Gurten je hora nacházející se na okraji Bernu, která nabízí skvělý výhled na město a okolní Alpy. Dostanete se na ni lanovkou, která je sama o sobě turistickou atrakcí. Na vrcholu hory se nachází dětský zábavní park, restaurace a četné turistické a cyklistické stezky. Gurten je ideálním místem pro aktivní dovolenou v přírodě.

Bundesplatz

Bundesplatz je centrální náměstí v Bernu a je srdcem města. Nachází se na něm kašna s 26 vodotrysky, které symbolizují 26 švýcarských kantonů. Na náměstí se konají setkání a akce, jako jsou veletrhy, festivaly a demonstrace. V létě je zde k vidění světelná a zvuková show, která láká turisty i místní obyvatele.

Muzeum umění Bern

Muzeum umění v Bernu je jedním z nejvýznamnějších muzeí v zemi. Disponuje rozsáhlou uměleckou sbírkou, která zahrnuje díla od středověku až po současnost. Muzeum vystavuje díla umělců, jako jsou Paul Klee, Pablo Picasso, Ferdinand Hodler a Meret Oppenheim. Muzeum také pravidelně pořádá dočasné výstavy, které představují různé umělecké směry a styly.

Zdroje: travelis, nawakacje, onet, cestujeme, youtube, redakce

Oblíbené