Spojte se s námi


Historie

Šílené historické diety: pití litrů octa, pilulky s arzenem nebo tasemnice v kapslích

Publikováno

dne

Ideál krásy se v dějinách neustále proměňoval. A spolu s ním se měnily i stravovací návyky, kterými se ho lidé, zejména pak ženy, snažili dosáhnout. Honba za štíhlou postavou tedy není žádný výstřelek posledních let, tyto diety si ale v moderní době většina z nás ráda odpustí.

Extrémní hladovění

Počítání kalorií je dnes celkem populární způsob, jak mít svou váhu pod kontrolou. V roce 1558 ho ale italský šlechtic Luigi Cornaro dohnal do krajnosti. Prosazoval totiž, že extrémní hladovění pomáhá nejen zhubnout, ale je i cestou k pevnému zdraví a dlouhověkosti. Sám uváděl, že za den nekonzumuje nic než necelých 350 gramů jídla a 400 ml vína. Nutno ovšem přiznat, že se dožil skutečně úctyhodného věku 102 let.

Zahrabání do písku

Pamatujete si na trend, kdy si dívky balily problematické partie do potravinářské folie, aby se tuková tkáň zahřála a tím pádem ztratila na objemu? Něco podobného už zkoušeli lidé v 18. století, jen místo folie používali písek. Věřilo se totiž, že zahrabáním se do horkého písku tělo „vypotí“ tuk. Dnes už víme, že místo tuku se potem vyplavuje jen voda a sůl a shozená váha se po napití rychle vrátí zpátky.

Stěhování do sušších oblastí

Spisovatel Thomas Short si v roce 1727 všiml zajímavé souvislosti – lidé s nadváhou mají tendenci žít v blízkosti bažin, močálů a jiných zavodněných ploch. Ve svém pojednání tedy jako dietní doporučení uvedl odstěhovat se do sušších oblastí země.

Ocet

Britský spisovatel George Gordon Byron si na svůj vzhled velmi potrpěl. A tak není divu, že rád zkoušel i nové diety. Jeho nejoblíbenější a nejúspěšnější spočívala v konzumaci sušenek, čaje se syrovým vejcem, vody a velkého množství octa. Vedlejší efekt této diety? Zvracení a těžký průjem. Není tedy divu, že byla tak účinná.

Pilulky s arzenem

Zázračné pilulky na hubnutí nejsou jen výdobytkem dnešní doby. Velmi oblíbené byly už v 19. století. Co bylo jejich složkou? Křečový jed strychnin a neméně jedovatý arzen. Otrava těmito látkami způsobuje rakovinu a onemocnění jater, o čemž bohužel tehdejší konzumenti neměli ani tušení.

Tasemnice

Pouhé pomyšlení na to, že se nám v těle usadí tasemnice, vyvolává v mnoha lidech odpor. Na začátku 20. století se ale ve Spojených státech jednalo o žádané zboží. Tasemnice se dokonce prodávaly v malých kapslích coby vysoce účinný prostředek na hubnutí. Vláda nakonec musela jejich prodej zakázat kvůli vzrůstajícím případům podvýživy, záchvatů, meningitidy a mozkových cyst.

Rozžvýkej a vyplivni

USA mají na svědomí ještě jednu zajímavou dietu. V roce 1903 přišel Horace Fletcher s dietou zvanou „rozžvýkej a vyplivni“. Spočívala v tom, že člověk má každé sousto stokrát za minutu rozžvýkat a následně vyplivnout vše, co se za tuto dobu nestihlo přeměnit na tekutiny.

Inuitská dieta

Švédský cestovatel Vilhjalmur Stefansson během svých dobrodružství zavítal mimo jiné i mezi Inuity. A neušlo mu, jak štíhlí a zdraví jsou. Proto se ve 30. letech pokusil jejich jídelníček napodobit konzumací syrových ryb, sobího masa a velrybího tuku. Bohužel do svých výpočtů nezahrnul fakt, že Inuité jsou na takovou stravu geneticky adaptovaní a jejich fyzická kondice je zásluhou aktivního života.

Spánek

Dieta 60. let minulého století by možná potěšila všechny spáče. Spočívala jednoduše v tom, že se člověk hlad během dne pokusil zaspat. Dietu zpopularizoval především Elvis Presley, který zašel ještě dál, když se nechal na několik dní uvést do umělého spánku, aby nemusel přijímat potravinu a shodil pár kilogramů.

Diety moderní doby

Šílené a nebezpečné diety se objevovaly i ve 21. století. Jen před pár lety byla populární konzumace vaty namočené v džusu, což bohužel kromě hubnutí u mnoha lidí vedlo k tvorbě vředů, gangréně a střevnímu krvácení. Hollywood zase světu přinesl dietu spočívající v konzumaci dětských příkrmů a v loňském roce se na TikToku objevil trend „lví diety“, kdy lidé jedli pouze červené maso a sůl a pili vodu. Kvůli nedostatku živin a vlákniny a naopak velkému množství nasycených tuků ale taková strava způsobuje vysoký cholesterol a tvorbu hemoroidů.

Zdroj: Lovefood.com, Womensday.com

Oblíbené