Spojte se s námi


Cestování

Tipy na víkendový výlet aneb Brno a jeho nezapomenutelné poklady

Publikováno

dne

Druhým největším městem u nás je Brno. Bývalo hlavním městem Moravy a od roku 1349 sídlem moravských markrabat. I dnes se jedná o významné správní, kulturní a společenské centrum, které díky dlouhé historii své existence dokáže nabídnout spoustu zajímavých pamětihodností. Ty by rozhodně zvídavému turistovi neměly uniknout. Které to jsou?

Hrad Špilberk

V 70. letech 13. století založil tehdy moravský markrabě a pozdější český král Přemysl Otakar II. hrad Špilberk jako důstojné sídlo vládců Moravy. Největšího významu hrad zažil v době vlády Lucemburků. Trvale zde sídlil mladší bratr císaře Karla IV., moravský markrabě Jan Jindřich, stejně jako jeho syn Jošt Moravský. Ten byl zároveň posledním vládcem, který hrad obýval.

S Joštem Moravským se pojí jedna zajímavost. Dne 1. října 1410 byl zvolený králem Svaté říše římské, tudíž až do jeho předčasné smrti 18. ledna 1411 byl hrad Špilberk zároveň hlavním městem římsko-německé říše. Špilberk byl původně postavený v gotickém slohu. V polovině 17. století byl barokně přebudován na vojenskou pevnost a obávané vězení s kasematy pro nejtěžší zločince. Jedním ze zdejších vězňů byli i plukovník pandurů baron Franz Trenck, který zde zemřel v roce 1749, nebo loupežník Václav Babinský, jenž tu pobýval v roce 1855.

Kapucínská hrobka

Ve sklepení kapucínského kostela Nalezení svatého Kříže na Kapucínském náměstí v Brně se nachází Kapucínská hrobka. Jsou zde uloženy mumifikované ostatky kapucínů z let 1656 až 1784. Hrobka je celoročně přístupná veřejnosti a nese se v duchu hesla „Co jsme my, budete i vy“. Nemáte-li rádi hřbitovy, tak návštěva tohoto místa vám moc radosti neudělá. Ale na druhou stranu tu můžete vidět i mumifikované tělo Františka barona Trencka, který se vyznamenal ve službách Marie Terezie.

Katedrála sv. Petra a Pavla

Na vrcholu kopce Petrov se tyčí gotická katedrála sv. Petra a Pavla, kterou je možné považovat za symbol Brna. Vybudována byla ve 12. století na místě románského kostelíka. Prošla barokní přestavbou a pojí se s ní celá řada důležitých událostí, jež se v Brně odehrály. Na jižní věži se nachází nejstarší brněnský zvon Sigum ze 13. století, jenž podle tradice zvoní poledne už v 11:00 hodin. Tradice souvisí se švédský obléháním Brna během třicetileté války.

Za prohlídku určitě stojí kostnice pod katedrálou i zdejší katakomby. Podívat se můžete i do věží vysokých 84 metrů, odkud je nádherný výhled na Brno.

Hrad Veveří

Nad Brněnskou přehradou na skalnatém ostrohu stojí hrad Veveří. Jedná o poměrně rozsáhlý hradní areál, jeden z největších na Moravě. Hrad byl snad založen už v polovině 11. století údělným knížetem Konrádem I. Brněnským, je tedy starší než Špilberk. Přemysl Otakar II. hrad využíval jako vězení pro své odpůrce.

Ve 20. století sem zavítal i britský politik Winston Churchil. V rámci prohlídkového okruhu je možné vidět apartmá švédského prince Vasy, který byl v 1. polovině 19. století vlastníkem hradu. Zajímavý okruh nazvaný Stavebně-historický vývoj hradu Veveří provede zájemce od sklepa až po půdu.

Palác šlechtičen

Hrady Špilberk a Veveří patří k nejznámějším brněnským barokním památkám. Město se ale může pochlubit i dalšími skvosty. Je to například Palác šlechtičen ze 17. století, jehož výstavbu iniciovala Marie Eleonora z Oppersdorfu. Sloužil pro výchovu a vzdělávání dívek ze šlechtických rodin. Dnes je místo součástí Moravského zemského muzea, kde je možné si prohlédnout etnografickou expozici představující lidovou kulturu na Moravě.

Dům pánů z Lipé

Na Starobrněnském náměstí stojí renesanční Dům pánů z Lipé s fasádou bohatě zdobenou sgrafity. Dům byl postaven v 16. století představiteli zmíněného rodu jako jejich rezidenční sídlo. Uvnitř jsou k vidění klenuté stropy, renesanční okna a kamenné portály. Dům slouží jako galerie s výstavou umění 16. až 18. století.

Stará radnice

Jednou z nejstarších brněnských staveb je Stará radnice, jež pochází ze 13. století. Najdete ji v Radlické ulici, mezi náměstím Svobody a Zelným trhem. Postavena byla v gotickém slohu a pyšní se věží vysokou 85,6 metru. Na věž je možné vystoupat po 173 schodech a pokochat se pohledem na historický střed města. V průjezdu radnice se nachází brněnské kolo a brněnský drak.

Vila Tugendhat

Moderní brněnskou architekturu představuje vila Tugendhat ve funkcionalistickém stylu. Abyste ji navštívili, musíte jet do Brna-Černých polí. O prohlídku této pamětihodnosti je velký zájem, vyplatí se proto si její kompletní prohlídku rezervovat, a to minimálně měsíc předem.

Jump Park Brno

Děti a mládež možná brněnské památky tolik oslovovat nebudou. Svůj zájem ale mohou obrátit třeba na Jump Park Brno, který nabízí zajímavé atrakce a především skákání. Park najdete v areálu Energetické strojírny Brno na Vídeňské ulici. A protože je tu stále narváno, tak si návštěvu pojistěte rezervací vstupenek.

ZOO Brno

Kromě vydovádění se sportovními aktivitami děti ocení i prohlídku zoologické zahradu. Jedna se nachází i v Brně-Bystrci. V loňském roce ZOO oslavila 70. výročí svého trvání. Těšit se můžete na Tygří skály, Beringie s medvědy kamčatskými, na průchozí voliéru luňáků a čápů černých nebo klokanů, na africkou vesnici, pavilon Tropické království a nechybí samozřejmě ani Dětská ZOO se skluzavkami, prolézačkami a houpačkami.

Zdroj: PamatkyBrno.cz, Hrobka.kapucini.cz, ZOOBrno.cz,

Oblíbené