Spojte se s námi


Technika

Blog: Totální chaos aneb Jak by mohla vypadat kybernetická válka

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by mohla vypadat třetí světová válka? Mnozím z vás se ježí chlupy na rukou z představy atomového konfliktu nebo nájezdu tankových vozů. Avšak zamysleli jste se někdy nad tím, že by válka mohla probíhat způsobem, který je nám v této době nejbližší? Zamýšlíte se a napadá vás jediné-kybernetický útok.

Publikováno

dne

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by mohla vypadat třetí světová válka? Mnozím z vás se ježí chlupy na rukou z představy atomového konfliktu nebo nájezdu tankových vozů. Avšak zamysleli jste se někdy nad tím, že by válka mohla probíhat způsobem, který je nám v této době nejbližší? Zamýšlíte se a napadá vás jediné-kybernetický útok.

Science-fiction

Je zrovna doba, kdy každá domácnost, firma nebo jednotlivec funguje na bázi internetu. Jsme na něm doslova závislí, jsme s nim spojeni jako s nohou a díky němu se můžeme “propojovat“ s lidmi, pracovat nebo se jen tak bavit. Co když se, ale najednou stane, že veškerá ta internetová masa vypne, totálně se utne veškerá naše každodenní činnost a my budeme na pospas opět té době před internetem, době kdy nebyl signál, tudíž i veškerá virtuální komunikace s lidmi možná nebude.

Začne chaos. Veškerý systém na který jsme zvyklí se utne do totální propasti. Lidé začnou zmatkovat, být si nejistí. Televize vysílá pouze modrou obrazovku s textem, že se nejedná o zkoušku, nýbrž o varovný signál a lidé si mají vyhledat nejbližší úkryt s dostatečným přísunem pitné vody a jídla na pár týdnů. Z dáli jsou slyšet pouze výkřiky a zmatek procházejících se lidí po ulici. Sirény hukot. Začínáme být nervózní.

Neskutečná představa, že? Co když je, ale pro nás zatím tato science-fiction reálná a skutečně tomu může být i fakt, že je to prakticky za rohem?

Kybernetická válka

Je opravdu velký oříšek a v současné době, jak jsem zmiňoval velmi žhavým tématem. Je nedílnou součástí našich životů. Když si vezmeme zpětně konflikt na Ukrajině, který započal koncem února loňského roku, byl to pro celou Evropu obrovský šok. Média nám ihned ukazovala, že válka začíná. Začali jsme být v naprostém neklidu.

Ptali jsme se: ,,Co když se to přiblíží i k nám? Co budeme dělat? Však Ukrajina je za rohem, to je pro nás konečná.“ Napadaly nás nejrůznější verze útoků, ovšem ironicky jsme se pousmáli nad tím, když jsme se dozvěděli, že proti sobě stojí dvě strany Ukrajina a Rusko a jdou proti sobě se zbraněmi a vozidly z druhé světové války.

Člověk by čekal, že v dnešní pokročilejší době použijí AI technologii nebo se Vám “nabourají“ pomocí elektromagnetických vln do vašich “miláčků“. Co ale taková kybernetická válka vlastně je a jak ji poznáme? 

Kybernetická válka je proces poškození cizí počítačové infrastruktury za účelem dosažení vojenského nebo politického cíle. Jak si ale tento pojem převzít na naše chápání? V mnoha zemích je tento pojem vykládán různými způsoby, tudíž není přesně jasné, kde jsou hranice.

Spamy a hoaxy

Určitě vám čas od času do vaší e-mailové schránky dorazí nevyžádaná zpráva (spam), což je forma nevyžádané hromadné digitální komunikace. Jde o nevyžádaná reklamní sdělení ve formě, jak už jsem zmiňoval emailů, ale můžeme se s nimi setkat i ve formě SMS zpráv nebo zpráv v komunikačních aplikacích zasílané velkému počtu příjemců. Co jste s touto zprávou následně provedli? Odstranili? Ano, stejně tak jako většina. Co se, ale stane, když se takový spam ,,zkomolí“ do něčeho námi nevysvětlitelného.

Z ničeho nic nám začne chodit čím dál tím více spamů do e-mailů, chodit nám nesmyslné smsky a zprávy s prosbou o zaplacení dané částky na námi nezvolené zboží, či jen úryvek jakéhosi explicitního videa. Jsme v šoku! 

Phishing – pojem, který do tohoto tématu skutečně patří je forma útoku založená na sociálním inženýrství neboli psychologické manipulaci. Útočník se vydává za důvěryhodnou autoritu s cílem získat veškeré citlivé údaje a data oběti. 

Scam – označení pro online podvod, jehož cílem je vylákat z obětí finance. Typickými příklady může být, jak už jsem zmiňoval podvodná zpráva, email o dědictví, či falešném obchodě. V neposlední řadě mezi tyto faktory patří námi zmiňovaný spam.

Nedávno jsem koukal na nový film, který vyšel na Netflixu s názvem Nech svět světem, který se právě zaobírá touto momentální situací na námi vyzdvižené téma AI technologie, kde se satiricky popisuje bez vysvětlení, jak by probíhala apokalypsa v dnešní podobě. Nezmiňovaný stát s pomocí těchto technologií rozpoutá kybernetickou válku. Film vás opravdu nechá v plném očekávání po celou dobu a s myšlenkou v hlavě, že tohle science-fiction opravdu jednou může být všední realitou.

Zdroj: Redakce

Oblíbené