Spojte se s námi


Různé

ČT Art má 11. narozeniny: Recitál Marta, koncerty Anny K. a Michaela Kocába a Česká opera v hlavní roli

ČT Art slaví 11 narozeniny. Jako dárek nám připravil kulturní program v čele s koncerty Anny K a Michaela Kocába, divadelní recitál Marta s Hanou Holišovou a operní přenosy. Diváci se také mohou těšit na nové dokumenty Vidět filmem, Ikony českého designu a Šumné stopy. Oslava 11 narozenin začne tzv. Týdnem dárků, kde ČT Art přidá i na web pořady Volavky a predátoři či Jedna báseň.

Publikováno

dne

zdroj: Česká Televize

ČT Art slaví 11 narozeniny. Jako dárek nám připravil kulturní program v čele s koncerty Anny K a Michaela Kocába, divadelní recitál Marta s Hanou Holišovou a operní přenosy. Diváci se také mohou těšit na nové dokumenty Vidět filmem, Ikony českého designu a Šumné stopy. Oslava 11 narozenin začne tzv. Týdnem dárků, kde ČT Art přidá i na web pořady Volavky a predátoři či Jedna báseň.

ČT Art letos oslaví své 11 narozeniny a plánuje nám nadělit několik dárků. Celý narozeninový program bude bohatý na kulturní, dokumentární a operní kousky. Diváci se mohou těšit například na koncerty Anny K, Michaela Kocába, recitál Marta s Hanou Holišovou a operu.

„ČT art má za sebou úspěšnou první dekádu svého vysílání, během které potvrdil svou důležitost i potřebnost. Pestrost v uměleckých oborech, kterou tento program nabízí, mě nepřestává těšit, protože taková přehlídka talentů minulých i budoucích je doslova fascinující. „ říká generální ředitel ČT Jan Souček.

Týden Dárků na ČT Art

ČT Art zahájilo svojí 12 sezónu tzv. Týdnem Dárků. Týden začal 1. září a trval celých 8 dní během kterých jste mohli shlédnout mnoho uměleckých zážitků. Hlavní bodem programu byl krásný recitál Marta v hlavní roli s Hanou Holišovou. Hana Holišová si zahrála ikonu české hudby Martu Kubišovou. Perfektní výkon Hany Holišové nezůstal bez odezvy a získal cenu Thálie. „Stále cítím obdiv k jejímu talentu i k ní jako člověku. Nechci být patetická, ale naše představení beru i jako poselství mladým lidem a připomenutí, jak moc je důležité o naši svobodu pečovat,“ prozradila Hana Holišová.

V celém slavnostním týdnu nechyběl výběr ikonických dokumentárních filmů. Diváci mohli shlédnout dokumenty o světových osobnostech jako Helen Mirrenová či Vincent Van Gogh. V týdnu také byla možnost vidět koncerty Anny K. a Michaela Kocába. V tomto týdnu se mnoho diváků těšilo na oceněný snímek Prolomit vlny, od Larse von Triera.

Podzimní novinky a pokračující série

Jednou z novinek v týdnu dárků byla premiéra série Vidět filmem, která nám ukázala pohled do české kameramanské školy. V Této sérii můžete vidět osobnosti českého filmu jako Jan Malíř, Jaroslav Brabec a Vladimíra Smutného.Další novinkou v tomto týdnu byla dokumentární série Ikony českého designu. Zde dostal prostor český design, který nám prozradí příběhy o tvorbě hraček, dopravních prostředků či nábytku.

Oblíbená série Šumné stopy se vrací na obrazovky a tentokrát ze Švýcarska. Tato architektonická série nám představila české a československé architekty, kteří zanechali vlastní odkaz v zemi hodinek a čokolády. Celá série ukazuje fascinující průnik mezi architekturou a kulturou ve Švýcarsku. Navíc mladší generaci ukáže, že i česká jména jsou velice známá v zahraničí.

Milovníci opery si užívají projekt České vývozní zlato. Tento projekt se zaměřil na operní inscenace českých skladatelů z prestižních světových scén. Od Smetanovy Prodané něvesty v newyorské Metropolitní opeře až po Dvořákovu Rusalku v milánském La Scala.

Tomáš Motl, výkonný ředitel ČT Art dodává.  „Projekt České vývozní zlato potvrdí známý fakt, že jestli se můžeme ve světě něčím opravdu chlubit, pak je to naše hudba. Nakoupili jsme několik operních inscenací českých autorů na světových pódiích a troufám si tvrdit, že taková Prodaná nevěsta zpívaná německy a anglicky – a zejména ta druhá z newyorské Metropolitní opery, odehrávající se nikoliv na českém venkově, ale na Long Islandu – dozajista prověří toleranci konzervativní části našeho publika,“

Kreativní producent Jiří Hubač, se zaměřil hudební pořad Dračí Doupě. Atmosféra dračího doupěte opět přivítá hvězdy hudební scény. Diváci se mohou těšit na Lenku Filipovou, Michala Hrůzu, Bena Cristovaa, skupinu Mirai a mnoho dalších.  

„Každý z nich má zajímavý hudební příběh a celou řadu hitů, které ho ilustrují a které svým způsobem také vypráví. To přesně v Doupěti chceme – nejen koncertně zachytit více nebo méně známé písničky, ale v rámci nám vyhrazené stopáže postihnout i to, jak se daný muzikant vyvíjel. Tedy jaký je jeho hudební příběh,“ říká Jiří Hubač.

zdroj: Česká Televize, redakce

Oblíbené