Spojte se s námi


Cestování

Lublaň: Historicky rozmanité město plné zeleně

Lublaň je hlavní město Slovinska, ale zároveň také jeho středobodem. Před založením Lublaně se zde nacházelo římské město. Slovinská metropole je známá svou rozmanitostí, díky které si budete pokaždé připadat, že jste v jiném městě.

Publikováno

dne

Lublaň je hlavní město Slovinska, ale zároveň také jeho středobodem. Před založením Lublaně se zde nacházelo římské město. Slovinská metropole je známá svou rozmanitostí, díky které si budete pokaždé připadat, že jste v jiném městě.

Lublaň se nachází v samotném středu Slovinska a žije v ní přibližně 284 300 obyvatel, podobně jako v Ostravě. Rozloha hlavního města Slovinska je 164 km2, což je o 30 km2 více než má Plzeň. Velký vliv na rozvoji města měli historické události – místy si budete připadat, jako byste byli v přímořském letovisku, o několik ulic dále jako ve středoevropské metropoli.

Lublaní protéká téměř stejnojmenná řeka Lublaňka, podél které se nachází historické centrum města a v severní části metropole se vlévá do Sávy.

Bohatá historie

Na místě, kde dnes leží Lublaň, stálo v minulosti jiné město – římský Emon, ve kterém žilo zhruba 6 000 obyvatel. Archeologové našli různé artefakty z doby kamenné/bronzové. Mezi artefakty bylo nalezeno i nejstarší kolo na světě – staré 5 000 let – což dokazuje na osídlení této oblasti ještě dávno před příchodem Římanů.

Lublaň, jak ji dnes známe, se začala formovat až ve středověku. V roce 1270 ji dobyl český král Přemysl Otakar II. O osm let později po jeho porážce připadla Lublaň Habsburkům. Z Lublaně se postupně stalo hlavní město rakouského vojvodství Kraňsko.

V roce 1991 došlo k vyhlášení samostatnosti Slovinska a Lublaň se z provinčního města stala hlavním městem nově vzniklého evropského státu. Jak tedy můžeme vidět, Lublaň si prošla bohatou historii, a dodnes si můžeme všimnout rozmanitosti mnoha kultur a jazyků, což za sebou zanechalo stopy dodnes.

První zelené město ve střední/východní Evropě

Slovinsko leží na hranici střední, jižní a východní Evropy, nicméně Lublaň drží jeden unikát. Vedení města zavedlo zákaz vjezdu aut do celého centra, díky čemuž se stala prvním a zatím jediným městem ve střední a východní Evropě.

Lublaň je plná kaváren, kulturních akcí, údajně zde pobývá okolo 50 000 studentů, takže tu o zábavu a noční život není nouze. Ale jak bylo výše zmíněno, město se pyšní zeleným statusem – najdete zde spoustu míst, kde si užít zaslouženého odpočinku.

Metropole nabízí mnoho krásných památek nebo míst, které stojí určitě za navštívení. O architekturu se výraznou měrou zasadil architekt Jož Plečnik. V pozadí města spatříte Alpy, opačným směrem to není příliš daleko ke Středozemnímu moři.

Vzhledem k tomu, že platí zákaz vjezdu aut do centra města, je velice oblíbeným dopravním prostředkem kolo. Vyrazit na kolo a obhlédnout město rozhodně stojí za to! Jaká místa byste rozhodně neměli opomenout při své návštěvě?

Lublaňský drak

Symbolem Lublaně je bájné stvoření – drak. Není tedy žádným překvapením, že jej můžete spatřit na vlastní oči, tedy ne doslova. Jedná se o bronzovou sochu draka, kterou lze spatřit například na Dračím mostě.

Lublaňský hrad

Co jiného může být dominantou města než pevnost, respektive hrad. Lublaňský nelze přehlédnout, jelikož se nachází nad městem a řekou Lublanicí dlouhých 900 let. Vyhlídkové věže vám zprostředkují nezapomenutelný zážitek v podobě města na dlani. Za dobré viditelnosti můžete spatřit také Alpy.

Hrad prošel moderní přestavbou – zvenku historický design, uvnitř moderní nádech 21. století. Místo chůze můžete zvolit lanovku, která vede z města přímo na hrad.

Staré město

Na úpatí hradního vrchu najdete tři náměstí: Mestni trg, Stari trg a Gornji trg. Mestni trg byl od 12. století hlavním centrem Lublaně. Vedle náměstí zaujmou také radnice (Mestna hiša) a Robbova kašna. Okolo náměstí se zde nachází domky ze 16.–17. století a také mnoho restaurací a kaváren.

Národní a univerzitní knihovna

Další rukopis Jože Plečnika je k vidění v Národní a univerzitní knihovně. Knihovna byla postavena mezi lety 1936 a 1941. Budova zaujme kombinací cihel a kamene, uvnitř se nachází černé arkádové schodiště s velkou světlou studovnou, což vytváří velice zajímavý kontrast.

Zdroje: visitljubljana, radynacestu, objevuj-slovinsko

Oblíbené