Spojte se s námi


Hudba

Velký návrat. Legendární The Cure vydají první píseň po 16 letech

Anglická rocková kapela The Cure potěšila fanoušky vynikající zprávou. Jedno z nejdelších čekání na novou hudbu v rámci žánru bude ukončeno. Po 16 letech totiž frontman Robert Smith se svými kapelníky vydá novou píseň. Bude i album?

Publikováno

dne

Anglická rocková kapela The Cure potěšila fanoušky vynikající zprávou. Jedno z nejdelších čekání na novou hudbu v rámci žánru bude ukončeno. Po 16 letech totiž frontman Robert Smith se svými kapelníky vydá novou píseň. Bude i album?

Psal se rok 2008, když jsme se naposledy dočkali nové hudby z dílny The Cure. Tehdy vyšla deska s názvem 4:13 Dream, na níž byly vesměs pozitivní recenze.

V roce 2014 jsme se měli dočkat alba 4:14 Scream, jež měla navázat na výše zmíněné album, jenže jsme se nedočkali. Vydáno nikdy nebylo, materiál nikdy nespatřil světlo světa.

Kapela, která funguje už od roku 1976, se dodnes těší velké popularitě. To dokládá i fakt, že na streamovací platformě Spotify si měsíčně pouští její skladby 17 milionů posluchačů.

Nutno však zmínit, že od založení alternativní rockové skupiny je jediným stálým členem zpěvák a kytarista Robert Smith, který má na svědomí i skládání písní a psaní textů. To ale na kvalitě tvorby nic nemění.

The Cure stále koncertují. O jejich novém albu už se mluvilo několikrát. Nicméně v roce 2018 Smith prohlásil, že od roku 2014 téměř nic nenapsal. Zkoušel to, ale cítil, že místo emocí se jednalo o intelektuální písně, které byly suché. „A to nejsem já,“ cituje jej The Guardian.

Navzdory tomu frontman kapely odhodlaně říkal, že se chce vrátit do studia. V roce 2019 se dokonce se svými kapelníky dal dohromady a nahráli prý velké množství hudby. Celkově se mělo jednat o 19 písní. Čekání ale pokračovalo a pokračuje dosud.

The Cure vydají novou píseň. Co album?

V roce 2022 Smith oznámil, že se nová deska bude jmenovat Songs of a Lost World, jenže stále není na světě. To se ale má brzy změnit. Už nějakou chvíli The Cure hrávají na koncertech skladbu Alone, která ještě nikde oficiálně nevyšla.

Fanoušci ji pouze nahrávali na koncertech. Už ve čtvrtek se máme dočkat oficiálního zveřejnění. Oznámila to sama kapela. Premiéru bude mít píseň v hudební show Mary Anne Hobbs na stanici BBC Radio 6.

Dobrou zprávou je, že by letos mohlo vyjít i celé album. V anglickém městě Crawley, odkud Robert Smith pochází, byly vyvěšeny plakáty s názvem nové desky a datem 1. listopadu 2024, které bylo psáno římskými číslicemi.

Zdá se tedy, že se blíží skvělé časy. A třeba se s novou deskou The Cure znovu vrátí do České republiky. Posledně v roce 2022 vyprodali pražskou O2 arenu. Jak skladba zní naživo, to si můžete poslechnout již nyní.

Zdroj: The Cure, The Guardian, Spotify

Oblíbené