Spojte se s námi


Zajímavosti

Pablo Escobar byl nejznámějším narkobaronem historie. Podívejte se na jeho životní příběh

El Patrón prožil neuvěřitelný život a z chudoby se vlastními silami dostal do žebříčku nejbohatších lidí na světě. Jeho život byl plný kontrastů a není divu, že inspiroval nejednoho filmového tvůrce. Jak dobře znáte jeho životní příběh?

Publikováno

dne

El Patrón prožil neuvěřitelný život a z chudoby se vlastními silami dostal do žebříčku nejbohatších lidí na světě. Jeho život byl plný kontrastů a není divu, že inspiroval nejednoho filmového tvůrce. Jak dobře znáte jeho životní příběh?

Pokud jste sledovali seriál Narcos, máte poměrně dobrou představu o tom, jaký byl život nejslavnějšího drogového bosse historie. Ne vše, co se objevilo v seriálu, ale byla pravda. Některé části jeho života byly vynechané, jiné trochu upravené a o některých se dodnes spekuluje. Pojďme si společně přiblížit osud Pabla Escobara, který se od drog dostal do politiky, poseděl si ve vězení a dodnes se díky němu toulají po Kolumbii hroši.

Dětství a přesun do Medellínu

Pablo Emilio Escobar Gaviria se narodil 1. prosince 1949 v kolumbijském městě Rionegro. Byl třetím ze sedmi děti a pocházel ze střední venkovské třídy. Jeho otec byl farmář a matka učitelka. Protože prostředí Rionegro nebylo pro výchovu dětí ideální, přemístila se rodina do Medellínu. Jak ale již víme, toto rozhodnutí bylo prvním krůčkem k tomu, že se Pablo později stal zakladatelem a hlavou Medellínského kartelu. 

První krůčky do polosvěta 

Kriminální činnosti se věnoval již od 13 let a v tomto věku také začal kouřit marihuanu. V pouhých 17 letech odešel ze školy a jeho kariéra v podsvětí se začala rozjíždět naplno, Kradl auta, prodávala falešné loterijní tikety a také obchodoval s cigaretami. Úplný přechod na temnou stranu ale nastal v 70. letech, kdy se s partou začali věnovat vydírání a únosům a následně plynule přešel k bílému prášku.

Vzestup drogového bosse a založení Medellínského kartelu

Psala se sedmdesátá léta 20. století a obchodování s kokainem bylo na vzestupu. Escobar si tedy vstup do obchodování s koksem nemohl lépe načasovat. Ohromné peníze začaly do jeho kapsy plynout poté, co založil Medellínský kartel a povedlo se mu kontrolovat velkou částí kokainového obchodu mezi Kolumbií a USA.

Ovládnutí kokainového obchodu mezi USA a Kolumbií

Zpočátku převážel zboží komerčními lety mezi Amerikou a Kolumbií, později si nakoupil vlastní letadla a bílý prášek převážel mezi oběma státy skutečně ve velkém. Zajímá vás, jak mu to procházelo? Protože v té době již nastřádal enormní majetek, podplácel koho mohl. Mezi lidmi, které si koupil, figurovala jména politiků, policejních a armádních velitelů, vysokých státních úředníků, soudců a podobně. Pablo Escobar si díky tomu připadal neohroženě a dlouhou dobu neohrožený skutečně byl.

Plata i plomo 

V době, kdy byl El Patrón již neohroženým narkobaronem, řídil se oním slavným heslem “plata i plomo” (stříbro nebo olovo). Těch, kteří se odmítli nechat podplatit, se jeho lidé jednoduše zbavili. Odhaduje se, že Medellínský kartel má na svědomí tisíce vražd. 

Nejkontroverznější přezdívka? Robin Hood z Medellínu

Během svého života se Pablo Escobar dočkal také množství přezdívek. Ta nejkontroverznější z nich je ale rozhodně “Robin Hood z Medellínu”. Do svého oblíbeného města totiž nasypal nemalé částky. Investoval do nemocnic, škol i bydlení a peníze rozdával lidem také přímo na ulici. To mu u místních obyvatel zajistilo popularitu a také ochranu před úřady. Spíše než o pomoc lidem, tedy šlo o dobře promyšlený tah.

Pablo Escobar: Poslanec v kolumbijském parlamentu

Být nejslavnějším narkobaronem, dobrodincem, manželem a otcem Escobarovi ale ani zdaleka nestačilo, a proto se rozhodl vstoupit do politiky. Díky tomu by se zvýšil jeho vliv a také by si zajistil ochranu. Jenže v parlamentu dlouho nevydržel, neboť jeho drogové impérium se kolegům nezamlouvalo a byl zbaven mandátu.

DEA v patách

První mračna se začala stahovat v době, kdy se ve věci drog začala angažovat americká DEA a také americká vláda. Situaci nepomohlo ani veřejné vystoupení tehdejšího amerického prezidenta a první dámy. Reaganovi veřejně prohlašovali, že přitvrdí v boji s drogami. 

Výbuch na palubě letu Avianca 203

Escobarovi se samozřejmě americká protidrogová opatření nehodila a v Kolumbii se začalo vraždit ve velkém. 27. listopadu 1989 vybuchla na palubě Letu Avianca 203 výbušnina a všech 107 lidí na palubě letadla zemřelo. Za tento čin byl do amerického vězení na doživotí poslán jeden ze zabijáků Medellínského kartelu Dandeny Muñoz Mosquera. Nicméně po tomto atentátu se proti milovanému Don Pablovi začala pomalu obracet veřejnost a podporu ztrácel také v Medellínu.

Stavba vlastního vězení La Catedral

Aby se Pablo Escobar za své činy potrestal, nechal si postavit vlastní vězení La Catedral. Jednalo se o luxusní věznici, jejíž součástí byl bazén, vířivka, fotbalové hřiště, jazzový klub a bar. Ve vězení si pobyl rok a i nadále z něj řídil své impérium. Nicméně po roce došla DEA trpělivost a připravila zátah. El Patrón ale unikl. 

Život na útěku a smrt, která je stále obklopena otazníky

Život na útěku ale nebyl jednoduchý a neustále se musel stěhovat z místa na místo. Nakonec zemřel 2. prosince 1993, den po svých 44. narozeninách. Přestože se veřejně mluví o tom, že byl zastřelen na střeše jednoho domů v Medellínu, jeho syn tvrdí, že Pablo Escobar si vzal život sám, protože věděl, že již není úniku. 

Život Pabla Escobara byl plný kontrastů. Z poměrně chudých poměrů se stal jedním z nejbohatších lidí na světě, dominoval obchodu s kokainem a s jeho jménem se pojí smrt tisícovek lidí. Život Dona Pabla zmapoval seriál Narcos a film Escobar, který vznikl podle knižní předlohy od jeho milenky, jež nese název Milovala jsem Pabla, nenáviděla Escobara.

Zdroje: Stoplusjednicka.cz, Wikipedia.org, Lidovky.cz, CSFD.cz

Oblíbené