Spojte se s námi


Zajímavosti

Černobylská havárie: Tragédie, která změnila svět

Dne 26. dubna 1986, půl druhé hodiny po půlnoci, došlo k doposud největší jaderné havárii, která navždy změnila pohled na jadernou energetiku.

Publikováno

dne

Dne 26. dubna 1986, půl druhé hodiny po půlnoci, došlo k doposud největší jaderné havárii, která navždy změnila pohled na jadernou energetiku.

Jaderná elektrárna Černobyl byla postavena zhruba 3 kilometry od moderního sovětského městečka Pripjať. Nejen, že mu poskytovala dostatek elektřiny, ale také byla pro místní obyvatele zdrojem práce. Ostatně uplatnění v ní našlo hned na čtyři tisícovky obyvatel.

Elektrárna byla prezentována jako nejmodernější a nejbezpečnější zařízení, které bylo doposud v Evropě postaveno. Tvořily ji celkem 4 reaktory. Ústředním hrdinou v nastalé tragédii se stal reaktor č. 4, který s výškou 20 metrů a průměrem 12 metrů mohl být naložen až 200 tunami uranu.

Den před havárií

Ten den byl jako každý jiný všední den. Jen s tou výjimkou, že operátoři naplánovali na nadcházející noční hodiny výkonnostní test reaktoru č. 4. Podstatou bylo zjistit, zda při výpadku elektrického proudu bud mít turbíny dostatek hybné síly k zajištění chodu čerpadel a bude fungovat chladící systém.

Tento test se musel provést v nočních hodinách, kdy klesla poptávka po elektrickém proudu na minimum a za použití regulačních tyčí ke snížení výkonu reaktoru. Test však neprobíhal standardním způsobem a reaktor reagoval jinak, než operátoři předpokládali.

Den, kdy se změnil svět

26. dubna 1986 v 1 hodinu a 23 minut udělá operátor černobylské jaderné elektrárny fatální chybu. Nařídí pokračování testu i přes zjevnou nestabilitu čtvrtého reaktoru. Při další simulaci odstávky proudu se turbíny čerpadel přestaly točit a došlo k přehřátí jádra.

Výkon reaktoru vyletěl za pouhé 4 vteřiny na jeho stonásobek. Marně již tiskli tlačítko nouzového vypnutí, bylo příliš pozdě. O pár vteřin později následovala totální katastrofa. 200 tun vážící kryt reaktoru vyletěl do vzduch a uvolnil tak radioaktivní látky skrývající se uvnitř reaktoru, ty pokryjí celé okolí v délce mnoha set metrů.

Na místo vzápětí přijíždí první hasičská jednotka čítající 30 mužů. Již z dálky vidí plameny šlehající z elektrárny, riziko ozáření si však vůbec nepřipouští. Chvíli po uhašení požáru, kdy jejich těla byla vystavena až trojnásobku smrtelné dávky radioaktivity, hasiči postupně umírají.

Pro tehdejší režim bylo nejdůležitější celou událost ututlat, takže média mlčela. Obyvatelé Pripjati byli evakuováni až během odpoledne následujícího dne, kdy však ještě veřejnost neměla o havárii tušení. První informace pronikla do médií až v krátké zprávě dne 28. dubna ve večerních hodinách.

Počty zemřelých a navždy zdravotně postižených jsou dodnes pouze odhadovány. Úmrtí, která se s tragédií dávají do souvislosti je až 4 tisíce.

Zdroje: Prima ZOOM, Aktuálně, Deník

Oblíbené