Spojte se s námi


Zajímavosti

Školní výlet v roce 1936 skončil katastrofou, když se třicítka dětí utopila v řece. Pět lidí bylo za své pochybení odsouzeno

Publikováno

dne

26. květen roku 1936 se nesl ve znamení velké tragédie. V jihomoravských Rakvicích při školním výletě zemřelo 31 dětí. Žáci čtvrté a páté třídy se utopili v řece Dyji.

Žáci rakvické základní školy vyrazili 26. května 1936 na školní výlet na Pálavské vrchy. Za tím účelem bylo ředitelem školy domluveno zapůjčení koní a povozů za minimální částku. Celkem se výletu zúčastnilo 109 dětí a 3 učitelé, které doprovázelo 8 kočích.

Žáci při cestě museli překonat řeku Dyji. Tehdy břehy nespojoval žádný most, tudíž byli nuceni využít převozu po vodě. Kvůli vydatným dešťům byla řeka hluboká 6 metrů.

K převozu na druhou stranu řeky se využívala pramice, která sloužila především pro potřeby místního mlýna. Pramice byla na březích pevně ukotvena ocelovým lanem, to pak zajišťovalo její přesun po řece tam a zpět.

V osudný den se první z povozů nalodil kolem půl osmé ráno, přičemž se na druhý břeh bez problému dopravil. Podobně na tom byl i druhý povoz, který během přesunu taktéž nezaznamenal žádný problém.

Následně se vše začalo komplikovat. Na břehu se začaly sjíždět zbylé povozy, a tak se na pramici nalodil třetí povoz a 52 dětí s šesti dospělými. Pramice tak byla vystavena obrovskému zatížení.

Zhruba uprostřed řeky se projevilo značné opotřebení materiálu pramice, což v kombinaci s přetížením způsobilo tragédii. Pramice se náhle začala plnit vodou, a když děti zpanikařily, čímž narušily celkovou rovnováhu, dokonaly zkázu. Pramice se začala potápět.

Hned 31 dětí zmizely pod hladinou a utonuly v řece Dyji. S nimi zemřel i kočí, který zahynul na následky kopnutí do hlavy splašeným koněm.

Ihned po tragédii se spustilo vyšetřování, po kterém byly zjištěny tři příčiny tragédie. Těmi bylo jednak nerovnoměrné zatížení pramice, poté vysoká hladina vody po dlouhých deštích a špatný stav pramice.

Za následky tragédie bylo obžalováno pět lidí – převozník za přetížení pramice, majitel pramice za její špatný stav a tři učitelé za neopatrnost při převážení dětí. 

Převozník byl soudem odsouzen k deseti měsícům odnětí svobody, majitel pramice a tři učitelé pak byli odsouzeni k podmíněným trestům.

Zdroje: iDnes, Deník, Aktuálně

Oblíbené