Spojte se s námi


Různé

Spíte dostatečně? I po 12 hodinách se můžete probudit vyčerpaní. Důvodem je nedostatek hlubokého spánku

Spánek patří mezi činnosti, které naše tělo nejen vyžaduje, ale mají také pozitivní vliv na naši psychickou pohodu nebo zdraví. Víte, že spánek patří mezi nejoblíbenější omlazující metody? 

Publikováno

dne

Spánek patří mezi činnosti, které naše tělo nejen vyžaduje, ale mají také pozitivní vliv na naši psychickou pohodu nebo zdraví. Víte, že spánek patří mezi nejoblíbenější omlazující metody? 

Bohužel, dnešní doba přispívá spíše k tomu, že spíme málo, nekvalitně a odrazuje se to v osobním i profesním životě. Pokud zrovna prožíváte stresové období, spánkový režim může být narušený. Jak se může stres projevovat ve spánku, se dozvíte v následujícím článku.

Stres je nespavost, nespavost je stres

Máte toho v práci hodně? Víte, že dnes nezvládnete to, co jste si naplánovali? Večer budete mít problémy usnout, budete se během noci pravidelně budit a ráno z postele vypadnete naprosto zničení… Nespavost je prvním projevem stresu. Hladina hormonu kortizolu se zvyšuje, což naruší spánkový cyklus.

Špatný spánek může ovlivnit nejen naši psychickou pohodu, budete nervózní, nepříjemní a naštvaní, ale také se mohou objevit úzkosti ohledně usínání. Zvyšuje se také riziko mrtvice! Při dlouhodobém stresu takovou situaci nepodceňujte a věnujte se sami sobě.

Stres do postele nepatří!

Když konečně usnete, netrvá dlouho a znovu jste vzhůru. Jste zpocení, chvilku máte problém se orientovat. Noční můry jsou úzce spjaté právě se stresem, ať dlouhodobým nebo tím, který vás ovlivňuje právě teď. Nemusí se přitom jednat přímo o sny, ve kterých jste ohroženi na životě.

Intenzivní sny v nás mohou zanechat hlubokou stopu, která ovlivní následující den, týden, třeba i měsíc. Přerušovaný spánek není pro lidské tělo nic zdravého. Úzkosti, deprese a další psychické potíže přispívají ke špatným snům a pocitům nebezpečí. Problémy se přitom nemusí projevit hned.

Hluboký spánek je základem dobrého zdraví

Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo je náměsíčný. Je to stav, který se projevuje především u lidí trpících stresem. Kromě toho, že chodíte po místnosti, můžete také promlouvat k ostatním osobám nebo si zajít do ledničky pro něco na zub. Ráno ale nebudete vědět, co se v noci dělo!

To, co potřebujete nejvíce, je hluboký spánek. Stres ovlivňuje kvalitu spánku, stejně jako jeho délku. Hluboký spánek je podstatnou součástí celého procesu odpočinku. Pokud máte během noci pouze lehčí formy spánku, budete se častěji probouzet a ráno se vám z postele nebude chtít, protože budete unavení. 

A co dělat v případě, že to chcete změnit? Vyhýbejte se stresovým situacím, věnujte se sami sobě, dělejte, co vás baví. V nejhorších případech pomůže i změna zaměstnání.

Zdroj: Novinky

Oblíbené