Spojte se s námi


Lifestyle

Sklenička vína denně? I to může mít pro naše zdraví blahodárné účinky

Sklenička vína po dobré večeři, s partnerem nebo kamarádkou, to je představa ideálního večera mnoha z nás. Odborníci se ale nemohou shodnout na tom, jestli je pití vína zdraví prospěšné. Dle několika vědců, které cituje magazín Elle, by jedna sklenička denně měla našemu zdraví spíše pomoci.

Publikováno

dne

Sklenička vína po dobré večeři, s partnerem nebo kamarádkou, to je představa ideálního večera mnoha z nás. I když u veřejnosti převládá spíše přesvědčení o škodlivosti vína, dle magazínu Elle by jedna sklenička denně měla našemu zdraví spíše pomoci.

Jak zmiňuje magazín Elle, jedna sklenička vína denně rozhodně nikomu neublíží, ba naopak na naše zdraví má skvělý vliv. Mnozí kardiologové se shodnou, že se snižuje riziko infarktu, stejně jako mozkové mrtvice nebo cukrovky. Ale pozor, řeč je stále pouze o jedné skleničce, ne více!

Víno si vychutnejte, ale s mírou

Zároveň je ale potřeba dbát na zdravý životní styl, dopřát si pravidelný pohyb i odpočinek. Pokud máte rádi kvalitní vína, u kterých oceníte chuť, dejte si ho s chutí. Jedna sklenička večer se zdravou večeří vám neublíží. Většina z nás ale u jedné nezůstane a tam už nastává problém.

Ve veřejnosti ale převládá názor, že i jediná sklenka vína denně může zkrátit náš život a zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Méně je někdy více, záleží ale samozřejmě na vás, jak moc máte víno rádi a jak často si ho dopřáváte. 

Proč je dobré si dát skleničku vína denně?

Jak ostatně stojí i na webu České průmyslové zdravotní pojišťovny, víno je bohaté na antioxidanty. Ano, vidíte správně. Hrozny jsou totiž bohaté na ty přírodní, které naše tělo potřebuje. Snižují stres i záněty a zabráníte možnému infarktu. Nepříjemnou součástí života některých z nás jsou chronické záněty. Proti nim se dá bojovat dodržováním diety, cvičením i vyhýbáním se stresu.

A jak se nejrychleji dostanete do psychické pohody? Přece vínem! Obsahuje resveratrol, který má protizánětlivé účinky a vašemu zdraví jen prospěje. Obsah této prospěšné látky ve vínech zmiňuje také Encyklopedie vín. Hormon štěstí, kterému se říká serotonin, mnohem více naroste, pokud si dáte skleničku vína denně. Uvolňuje se hlavně u starších lidí, proto nezapomínejte na své blízké a obdarujte je lahví dobrého vína!

Zlepšete si funkci mozku a vyčistěte střeva

Výzkumy, které prováděli vědci na americké Wake Forest University Baptist Medical Center, ukazují, že konzumací vína si zlepšíte činnost mozku. Vylepšení kognitivní funkce a paměti vám zajistí nejen bystrý úsudek, ale také budete atraktivnější. Chytrý mozek vám zajistí sklenička vína denně. Vždy ale vybírejte z kvalitních odrůd.

Posledním zdravotním plusem jsou zdravá střeva. Lidé, kteří pijí víno pravidelně, mají ve střevech různorodé bakterie. Liší se od ostatních, kteří pijí jiný druh alkoholu. Dle odborníků je zdravý mikrobiom důsledkem vysokého obsahu polyfenolů, které najdete v červeném víně.

Zdroj: Elle, Genome Medicine, EurekAlert

Oblíbené