Spojte se s námi


Zajímavosti

Zákaz zabíjení jednodenních kohoutků: Proč by to mohl být špatný nápad?

Česká republika může zakázat zabíjení jednodenních kohoutků po vzoru Německa, Itálie a Francie. Ochráncům zvířat se nelíbí, že je každoročně usmrceno 12 miliónů kohoutů jenom proto, že nesnáší vejce. Kde ale může být zádrhel?

Publikováno

dne

Česká republika může zakázat zabíjení jednodenních kohoutků po vzoru Německa, Itálie a Francie. Ochráncům zvířat se nelíbí, že je každoročně usmrceno 12 miliónů kohoutů jenom proto, že nesnáší vejce. Kde ale může být zádrhel?

Kampaně ochránců přírody chtějí uzákonit konec zabíjení kohoutků v chovech nosných plemen drůbeže. V dnešní době na toto téma probíhají v mnoha zemích EU debaty. Kohoutci se u nás zabíjejí udušením oxidem uhličitým nebo rozsekáním zaživa ve stroji, kde rychle rotují břity.

Česká republika není výjimkou a o toto téma se také zajímá. Cíl ochránců je jednoduchý. Chtějí rozlišovat pohlaví již ve vajíčku. Kohoutky buď rovnou likvidovat, nebo nechat vylíhnout a dorůst až do jatečních velikostí, kdy je možné je zabít pro maso.

Tento požadavek by pravděpodobně nebyl nijak neobvyklý za předpokladu, že by zabitá zvířata končila v kafilériích jako odpad bez dalšího využití, ovšem vše má i druhou stranu mince.

Kdo má z kohoutků užitek?

Jednodenní kohoutci slouží jako hlavní zdroj potravy pro masožravé živočichy záchranných stanic nebo zoologických zahrad. Poštolky, puštíci, kalousi, čápi nebo lasice jich ve stanicích zkonzumují něco kolem 3 milionů. Zoologické zahrady mají spotřebu odhadem 2 miliony kusů. Pokud se kohoutci zakážou, čím se nahradí?

Jako nejpravděpodobnější možná varianta se uvádí myš, která je ale i osmkrát dražší než kuře. Za další vhodná zvířata můžeme považovat potkany, morčata nebo například křepelky. S ohledem na finanční stránku budou muset některé záchranné stanice omezit svůj provoz nebo skončit úplně.

Celkový zákaz tedy velmi ohrožuje životaschopnost stanic, které se starají o divoká handicapovaná zvířata v, ale i výraznou zátěž pro přírodu a životní prostředí. Hlodavci a ptáci speciálně chovaní za účelem krmení masožravců spotřebovávají daleko více zdrojů jako je například krmivo, stelivo, vytápění. Pouhé “dolíhnutí“ vajec má daleko menší následky.

Má myš menší hodnotu než kuře?

Vzhledem k tomu, že bude stále existovat potřeba živočichy něčím krmit, bude se muset vychovat a zabít velké množství myší nebo jiných živočichů. Myšlenka kampaně tedy pokulhává v etické rovině. Smrt jednoho živočicha se vykoupí smrtí jiného. Navíc se i usmrtí mnohem více zvířat. Kohoutci ve vajíčku a jejich následná náhrada.

Záchranné stanice také považují zabíjení jednodenních kuřátek jen kvůli špatnému pohlaví za neetické. Vidí zde ale chyby, které se provedly již v minulosti, kdy člověk vytvořil plemena určená výhradně k produkci vajec a kohouty z tohoto byznysu eliminoval, tedy aspoň z části.

Zdroj: ekolist.cz, konecvajec.cz, denik.cz, ochranazvirat.cz, zvirevnouzi.cz

Oblíbené