Spojte se s námi


Zajímavosti

Slavné dezerty: Pavlova dostala jméno po slavné baletce, o původní recept se státy dodnes přou

Už jste někdy ochutnali pavlovu? Nadýchaný dort z bílků, který je uvnitř sladký a měkoučký, zatímco na vrchu příjemně křupne? Historie tohoto dezertu není tak dávná, jak by se mohlo zdát, pavlově ještě není ani sto let!

Publikováno

dne

Už jste někdy ochutnali pavlovu? Nadýchaný dort z bílků, který je uvnitř sladký a měkoučký, zatímco navrchu příjemně křupne? Historie tohoto dezertu není tak dávná, jak by se mohlo zdát, pavlově ještě není ani sto let!

Křehký sněhový dort z Nového Zélandu

Dort pavlova vznikl buď v Austrálii, nebo na Novém Zélandu – obě země se o tenhle dezert tak trochu přetahují. Každopádně se tak stalo ve 20. letech 20. století a nejspíše se poprvé objevil na Novém Zélandu.

Pavlova se peče z vyšlehaných bílků, takže jde tak trochu o jednu gigantickou sladkou pusinku. Na povrchu by měla být křupavá, uvnitř nadýchaná a měkká.

Pavlova patří mezi dezerty, které buď milujete, nebo jim příliš neholdujete. Každopádně se stala velmi populární a během zhruba sto let své existence se rozšířila do celého světa.

Balet Anny Pavlovy se stal inspirací

Přestože Anna Pavlova byla věhlasná baletka, dnes už by si ji zřejmě málokdo kromě znalců v oboru pamatoval.

Tento dezert ji však učinil nesmrtelnou. Snad každý dnes ví, že dort pavlova vznikl podle její baletní sukýnky a že byl vymyšlen a upečen na oslavu jejího umění.

Anna byla ruská baletka, která však přesídlila do Evropy, kde prožila nesmírný sukces. Se svými představeními zcestovala celý svět a kam přijela, tam sklízela ovace.

A vřelého přijetí se jí dostalo i na Novém Zélandu a v Austrálii, odkud jak jsme si řekli pochází dezert, jež navěky ponese její jméno.

Anna Pavlova prožila život plný radosti a úspěchů, bohužel však zemřela předčasně, neboť ji v padesáti letech skolil zápal plic.

Její jméno ale nebude zapomenuto, protože pavlovu si budou lidé po celém světě vychutnávat už napořád.

Podávaná s ovocem

Je zvykem pavlovu podávat s nějakým ovocem či ovocným rozvarem. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně sladký dezert, hodí se k němu třeba nakyslá chuť malin nebo mučenky. Pokud byste chtěli ochutnat pavlovu tak, jak ji znají v její domovině (a jak byl údajně upečen i první dort tohoto druhu), pak si ji ozdobte plátky kiwi!

Zdroj: cestyschuti.cz

Oblíbené