Spojte se s námi


Zajímavosti

Proč ve zdravotnictví nepracují psi, když zvládnou odhalit lidské nemoci?

Psi jsou naši vděční mazlíčci a pomocníci. Jejich dokonalý čich umí odhalit bomby nebo zachránit člověka pod lavinou. Jak se ukazuje, umí i odhalit lidské nemoci, jako je například rakovina. Proč je ale nevídáme více ve zdravotnictví?

Publikováno

dne

Psi jsou naši vděční mazlíčci a pomocníci. Jejich dokonalý čich umí odhalit bomby nebo zachránit člověka pod lavinou. Jak se ukazuje, umí i odhalit lidské nemoci, jako je například rakovina. Proč je ale nevídáme více ve zdravotnictví?

Psi jsou již dlouhou dobu využívaní kvůli svému neuvěřitelnému čichu. Jsou i velmi ochotní pro úzkou spolupráci s lidmi. Dlouho dobu je máme jako super parťáky, ale také k detekci, lokalizaci a upozornění na různé pachy. Jedná se o odborníky k rozlišení různých vůní v různých kontextech.

S těmito druhy pracovních psů se setkáváme neustále – v pátracích a záchranných týmech, identifikace bomb nebo drog, ochránci objektů nebo stád a dalších činností. Mnohdy je oslavujeme jako velké hrdiny a jsme neustále překvapováni jejich schopnostmi.

Psi vyčmuchají všechno potřebné

Psi ale mohou detekovat i pachy infekce jak u lidských pacientů, tak u biologických vzorků. Také umí identifikovat mnoho typů rakoviny na různých částech lidského těla. Po 2-3 týdenním tréninkovém programu byli psi schopni zjistit rakovinu plic ze vzorku na 88 procent. Jednalo se o psy s pouze základní výcvikem. Trénovaná zvířata mohou mít stejnou nebo lepší úspěšnost, uvedl server Daily JSTOR.

Vynořuje se tak možnost, že by pes mohl nahradit velkou část laboratorních úkonů. Mají totiž schopnost projít rychle velké množství vzorků za nízkou cenu s minimální nebo žádnou interakcí s pacienty.

Zdravotníci mohou odebírat vzorky z dechu, potu, moči nebo krve a předat je k prozkoumání psovi. Psi pak nebudou při práci ničím rušeni. Stejně tak se sníží možnost, že by byla pacientům přítomnost psa nepříjemná.

Na nemocničních chodbách momentálně potkáváme jenom terapeutické psy pro zvýšení psychické pohody pacientů nebo asistenční psy. Není to mrhání jejich možnostmi?

Dokonalí, ale nepředvídatelní

Většina překážek však pramení z regulačních výzev, konkrétně v získání schválení psa jako “zdravotnického prostředku“. Ačkoli zvířata od počátku 21. století prokázala slibné výsledky v oblasti lékařské diagnostiky, proces získání souhlasu k jejich nasazení ve zdravotnických zařízeních je spíše nemožný.

Zvířata mají ze své podstaty úroveň nepředvídatelnosti, která přesahuje úroveň elektrochemických zařízení a laboratorních testů. Zavádí zde také možnost, že zvířata mohou zavést falešně pozitivní nebo negativní výsledky na základě faktorů, kterých si vědci nejsou předem vědomi, jako je například jiný zápach na základě koexistujících podmínek, stravy nebo parfému.

Nedá se čekat, že v budoucnu budou doktoři chodit po nemocničních odděleních v doprovodu psů. Nyní je převážně cílem vyvinout přístroje, které zvládnou citlivý čichový systém psa napodobit.

Zdroj: Daily JSTOR, Hospodářské noviny, Pharma Point, ct24.ceskatelevize

Oblíbené