Spojte se s námi


Technika

České vynálezy, které změnily svět: Kostkový cukr. Víte, za jakých bizarních okolností vznikl nápad na jeho výrobu?

Kostkový cukr je běžným prvkem v mnoha domácnostech po celém světě. Co možná ale nevíte, je to, že za tuto sladkou inovaci vděčíme českým vědcům a podnikatelům. Kde vznikl první kostkový cukr a kdo jako prvním s nápadem na jeho výrobu přišel?

Publikováno

dne

Kostkový cukr je běžným prvkem v mnoha domácnostech po celém světě. Co možná ale nevíte, je to, že za tuto sladkou inovaci vděčíme českým vědcům a podnikatelům. Kde vznikl první kostkový cukr a kdo jako prvním s nápadem na jeho výrobu přišel?

Do poloviny 19. století byl cukr distribuován převážně ve formě cukrových homolí. Nicméně, právě tyto homole byly tvrdé a velmi nepraktické. Kdo si potřeboval kousek odloupnout, často potřeboval nějaký nástroj, například kleště nebo kladivo.

Celý proces tak byl nepříjemně zdlouhavý a nepohodlný. Příběh o vynálezu kostkového cukru odstartoval tehdy, když se manželka ředitele dačického cukrovaru Juliana Radová snažila právě kousek z homole odštípnout.

Při této činnosti si údajně Juliana poranila prst. Následně tedy poradila svému manželovi, také nadšenému vynálezci, aby přišel na jednodušší způsob.

V roce 1841 tak vznikl Radův vynález – lis na kostky cukru. V roce 1843 se kostky cukru poprvé objevily na trhu. Zlisovaný cukr pak začal mít různé tvary, záleželo totiž na každém výrobci zvlášť. Objevily se tedy karetní znaky jako kříže, káry, srdce a piky.

Kostka cukru má obvykle hmotnost 3 až 6 g. V některých zemích, například v Rusku, je oblíbeným tvarem protáhlý hranol o hmotnosti asi 15 g. Tohle má totiž souvislost s tím, že čaj se v různých oblastech této země často pije přes kostku cukru vloženou mezi přední zuby.

Kostkový cukr jako vynález, který změnil svět…

Kostkový cukr se samozřejmě stále používá k slazení teplých nápojů ve střední a východní Evropě, zatímco v jiných částech světa je méně běžný.

Jakub Kryštof Rad si svůj vynález nechal patentovat v roce 1843. Rychle se stal úspěšným a jeho inovace byla brzy přijata i v jiných zemích. Prusko, Sasko, Bavorsko, Švýcarsko a Anglie zakoupily patent na výrobu kostek cukru. Radova vylepšená forma vynálezu se stala standardem pro rafinerie cukru po celém světě a trvá dodnes.

Kostkový cukr je tedy význačným příkladem toho, jak i zdánlivě jednoduché vynálezy mohou zásadně změnit způsob, jakým konzumujeme určité produkty. Díky Jakubu Kryštofovi Radovi a jeho manželce Julianě můžeme nyní snadno sladit naše oblíbené nápoje.

A i když cukr ve formě kostky byl poprvé představen před více než 150 lety, zůstává neodmyslitelnou součástí naší každodenní kuchyně. Kostkový cukr je skvělým příkladem toho, jak jednoduchý nápad může mít široký dopad a ovlivnit životy opravdu mnoha lidí po celém světě.

Zdroje: MPO.cz, Wikipedie

Oblíbené