Spojte se s námi


Zajímavosti

Slavné dezerty: Tiramisu se dnes těší velké oblibě. Nikdo ale přesně neví, jak tento chutný dezert vznikl

Také si rádi pochutnáte na tiramisu? Ať už za ním jezdíte do Itálie, kde si ho vychutnáte s tou pravou atmosférou, nebo si ho chystáte jen tak doma, vždycky jde o skvělý zážitek. Může se nám zdát, že tiramisu neodmyslitelně patří k Itálii, ale je to omyl: tento dezert se tam začal připravovat až ve druhé polovině minulého století.

Publikováno

dne

Také si rádi pochutnáte na tiramisu? Ať už za ním jezdíte do Itálie, kde si ho vychutnáte s tou pravou atmosférou, nebo si ho chystáte jen tak doma, vždycky jde o skvělý zážitek. Věděli jste ale, jak tiramisu vlastně vzniklo?

Přenesme se do italského Trevisa sedmdesátých let…

Právě tam a v této době totiž tiramisu vzniklo. Tedy pokud se budeme řídit nejčastěji uváděnou verzí, těch je totiž hned několik.

Dezert se prý poprvé objevil v restauraci Le Beccherie, kterou vlastnil Ado Campeol a kde zaměstnával šéfkuchaře Roberta Linguanotta. Tiramisu se nejprve rozšířilo v Trevisu, odtud pak do celé Itálie a během několika málo let dobylo celý svět.

Takhle jednoduché to může být, když vymyslíte fantastický recept.

Někdy se uvádí, že dezert vznikl omylem při výrobě zmrzliny, jindy se říká, že jej šéfkuchař okopíroval u někoho jiného nebo že jde o tradiční dezert, který se v trevíské oblasti vyráběl už dlouho a Le Beccherie ho jen zpopularizovala.

Trochu pikantnější historka

Pojďme si krátce zmínit ještě jednu verzi o vzniku tiramisu, která je poněkud lechtivější. Treviso bylo dlouhou dobu proslulé svými nevěstinci. A vzhledem k tomu, že tiramisu je doslova nacucané kávou a alkoholem a plné cukru, říká se, že sloužilo k nabuzení zdejší klientely.

Tuto verzi trochu podporuje skutečnost, že název tiramisu odkazuje k italským slovům, jako je „pozvednout“ či „povzbudit“.

S alkoholem nebo bez?

A jaké je to pravé tiramisu? Naprostým základem jsou šlehané žloutky s cukrem, k nimž se přidává mascarpone. Tento krém je esenciální složkou, která je vlastně jen doplněna cukrářskými piškoty máčenými v silném espressu. Vršek dezertu se poté tradičně sype kakaem.

Dnes jsme zvyklí máčet piškoty kromě silné kávy také v mandlovém likéru Amaretto. Udává se však, že tato úprava nebyla součástí původního dezertu. Můžete si tedy bez obav připravit tiramisu i bez alkoholu, vlastně díky tomu dodržíte původní recepturu.

Zdroj: apetitonline.cz; fresh.iprima.cz, Wikipedie

Oblíbené