Spojte se s námi


Rady a tipy

Rady a tipy, jak vybrat ideální jméno pro miminko

Výběr jména pro vaše dítě může být buď to nejjednodušší rozhodnutí, jaké jste kdy udělali, nebo to nejtěžší. Pokud má vaše rodina nastavenou tradici pojmenování (například pojmenovávání prvorozených synů po jejich otcích), pak je to jasné. Ale pro mnohé z nás může být těžkým rozhodnutím vybrat jméno svému miminku.

Publikováno

dne

Výběr jména pro vaše dítě může být to nejjednodušší rozhodnutí, jaké jste kdy udělali, nebo naopak to nejtěžší. Pokud má vaše rodina nastavenou tradici pojmenování (například pojmenovávání prvorozených synů po jejich otcích), pak je to jasné. Ale pro mnohé z nás může být těžkým rozhodnutím vybrat jméno svému miminku.

Inspiraci najdete ve svém rodokmenu

Mnoho rodin a kultur má své vlastní tradice týkající se pojmenovávání dětí, například pojmenovávání dětí po rodičích nebo prarodičích nebo začleňování jmen náboženských osobností do výběru jmen. Ale i pro ty, kdo jsou vychováni bez takových tradic, mohou jména příbuzných stále nabízet slibné a osobně smysluplné možnosti.

I jména příbuzných, se kterými jste se nikdy nesetkali, nebo o nich dříve neslyšeli, mohou nabídnout zajímavé možnosti.

Vaše hodnoty, vášně a historie mohou také inspirovat váš výběr jména

Většina budoucích rodičů je natolik moudrá, aby pochopila, že jejich děti si nakonec vyvinou vlastní vkus, zájmy a hodnoty, které se mohou nakonec od jejich vlastních zcela lišit. Přesto chtějí rodiče pomoci svým dětem, aby jejich životy dobře odstartovaly tím, že vybudují základy založené na tom, na čem jim záleží. Rodiče, kteří jsou například nadšení pro sport, hudbu nebo pobyt v přírodě, se často nemohou dočkat, až své děti seznámí s aktivitami, které milují, a doufají, že jejich vášeň bude nakonec sdílet.

I když neexistuje žádná záruka, že vaše dítě zdědí vaši vášeň nebo váš talent, stále jsou důležitou součástí identity vaší rodiny a mohou být skvělým zdrojem inspirace pro jména dětí. Je proto dobré přemýšlet o tom, jaké významy jmen s vámi rezonují.

Zjistěte si význam jména, které se vám líbí

Až donedávna nastávající rodiče obvykle hráli na jistotu, pokud jde o dětská jména. Volili jména oblíbená společností a vyhýbali se neobvyklým jménům ze strachu, že by jejich dítě zesměšnili. Ale teď se to všechno změnilo. Plno rodičů totiž volí v současné době i netradiční a neobvyklá, ale přitom krásná jména. Nebojte se tak zvolit jiné jméno, než je mezi lidmi známé. Například Vivien je nádherné jméno čišící netradičností a zvláštností.

Buďte si vědomi potenciálních přezdívek

Dalším faktorem, který činí výběr dětských jmen tak náročným, je to, že jména neexistují ve vzduchoprázdnu – na jakékoli jméno, na kterém narazíte, zaručeně vyvoláte u ostatních různé reakce. A pokud zvolíte delší nebo dospěleji znějící jméno, častou reakcí, kterou dostanete od přátel, rodiny a známých, je touha používat přezdívku pro vašeho drobečka.

Pokud čekáte dvojčata, vyhněte se shodným jménům

Pokud čekáte dvojčata nebo druhé či třetí dítě, může být lákavé dát novému miminku jméno podobné v některých ohledech jejich sourozencům. A to může dávat smysl – mnoho rodin buď dává všem svým dětem jména, která začínají stejným zvukem, nebo jim dávají jména, která se rýmují nebo jinak znějí dobře, když se vyslovují společně. Mít vnitřně konzistentní skupinu sourozeneckých jmen má také další výhodu: Předchází riziku, že se jedno dítě nechtěně stane lichým tím, že se mu přidělí výraznější jméno než ostatním.

Existuje však rozdíl mezi vnitřně konzistentními jmény a téměř identickými jmény, a to druhé vás může dostat do problémů. Okolí si je může mezi sebou plést a zaměňovat jejich jména mezi sebou.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv jménu, při výběru se řiďte i vašimi preferencemi. Je přece jen důležité, aby se jméno líbilo hlavně vám.

Zdroje: Redakce, Rodičovo

Oblíbené