Spojte se s námi


Různé

Jak slaví Vánoce Portugalci? Pečená treska, půlnoční mše a banánový strom

Vánoce v západní části Pyrenejského poloostrova se příliš neliší od těch našich. Přípravy na jedny z nejoblíbenějších a nejsilnějších svátků začínají začátkem prosince a gradují Štědrovečerní večeří 24. prosince. Co je ale pro Portugalsko v období Vánoc typické?

Publikováno

dne

Vánoce v západní části Pyrenejského poloostrova se příliš neliší od těch našich. Přípravy na jedny z nejoblíbenějších a nejsilnějších svátků začínají začátkem prosince a gradují Štědrovečerní večeří 24. prosince. Co je ale pro Portugalsko v období Vánoc typické?

Štědrý den

Asi není překvapením, že stejně jako pro nás, i pro Portugalce je nejvýznamnějším dnem právě 24. prosince. Oběd se podává už mezi 13. až 14. hodinou a hlavním chodem je „cabrito assado no forno“ – lahodná jehněčí pečeně s bramborami připravovaná v troubě. Často se podává také plněný krocan, který je finančně dostupnější alternativou.

Oblíbeným předkrmem je „roupa velha“, směs tresky, brambor a zelí. Po obědě přichází na řadu tradiční portugalské dezerty, jako jsou Bolo Rei, arroz doce, rabanadas nebo sonhos.

Štědrovečerní večeře je na programu až kolem osmé hodiny večer a podává se pokrm „Consoada“ v doprovodu s pečenou treskou bacalhau. V pozdějších hodinách jsou populární ještě další dezerty a z nápojů především likéry, například ginja nebo portské víno.

Rodiny se scházejí už od poledne a tráví společný čas sledováním pohádek, hraním her nebo jinými způsoby socializace. V minulosti bývalo zvykem nechat na stole jedno prázdné místo jako vzpomínku na zesnulé členy rodiny.

Rozdávání dárků

Portugalsko je silně nábožensky založená země, a proto rozdávání dárků probíhá až po půlnoční mši „Missa de Galo“. Během mše je vynesen obraz Ježíška, který mohou věřící políbit. Poté je umístěn do betléma v kostele.

Dospělí si dárky rozdávají hned po návratu ze mše, zatímco děti si své dárky najdou až ráno 25. prosince. Nosí jim je Pai Natal, portugalská verze Santa Clause. Zlobivé děti ale místo dárků dostanou jen brambory.

Množství a hodnota dárků se odvíjí podle finančních dispozic rodiny, což je podobné, stejně jako u nás. Ale jak bývá zvykem, zaměstnanci jsou odměňováni vyššími částkami během vánočních svátků, což přispívá k bohatým nadílkám.

Vánoční zvyky a tradice

S příchodem prvního dne v prosinci většina domácností zahajuje výzdobu vánočního stromečku. Téhož dne slaví Portugalsko odtržení od španělského království z roku 1640.

Lidové rčení „jiný kraj, jiný mrav“ přesně vystihuje pro vánoční tradice v Portugalsku. Například město Braga je známé pro tradiční scházení u banánového stromu v Casa das Bananas na Rua do Souto. Shromážděné osoby zde pojídají banány a pijí víno moscatel. Kořeny tradice sahají až 40 let dozadu.

V dalších regionech je typické zapalování táboráků Fogeuira do Galo. Důvodem je zahřátí nohou Jezulátka. První zmínka o způsobu této tradice byly zaznamenána již v 6. století. Lidé vylévají na špalek v ohništi víno a pokládají na něj ovoce. Stará pohanská oslava měla zajistit jak plodnost, tak i ochranu.

Ve městě Aldeia Viçosa se prezentují házením kaštanů do zbytků ohniště. Zvyk má opět historii – odkaz staré bohaté ženy, která vyměnila kaštany za slib spojený s modlením během Vánoc.

Vánoce končí podobně jako u nás – 6. ledna na den Tří králů (Dia dos Reis). V ten den dochází ke sklízení vánočních ozdob a vánočních stromků a loučí s vánočním svátkem. Stejně jako o Vánocích, i na Tři krále nechybí na stole pokrmy jako treska, Bolo Rei a další.

V zemi je mnohem více populární odstrojování stromečků až na konci ledna.

Tradiční portugalské vánoční jídlo

Cabrito Assado – jehněčí maso pečené v troubě, které se podává na oběd.

Bacalhau – slaná treska a patří mezi základní jídla na Vánoce, zejména na Štědrý den. Připravuje se v troubě a podává se klasicky s vařenými bramborami, vejci a portugalským zelím.

Roupa Velha – efektivní způsob využití zbytků tresky, která v kombinaci s bramborami vejci a zelím vytvoří velice chutný pokrm doprovázený olivovým olejem.

Bolo Rei – nejtypičtější dezert pro vánoční období v Portugalsku. Symbolizuje dary Tří králů pro Ježíška. Opečená kůrčička symbolizuje zlato, kandované ovoce myrhu a vůně dortu kadidlo. Dort obsahuje ovoce a ořechy.

Arroz Doce – sladká rýže uvařená ve sladkém mléce s přelitou skořicí.

Rabanadas – smažený chléb obalený cukrem a skořicí.

Pão de Ló – velice chutný piškotový dort.

Sonhos – smažené cukrářské kuličky pokryté cukrem a skořicí.

Zdroje: portugal, amoteportugal, mundo

Oblíbené