Spojte se s námi


Lifestyle

Low Carb: stravování téměř bez sacharidů. Pro koho je vhodné a na jakém principu vlastně funguje?

Low Carb je nízkosacharidové stravování. Jak název napovídá, jedná se o stravování, ve kterém se omezuje příjem sacharidů, naopak se zvyšuje příjem tuků. Poměr bílkovin zůstává v běžných číslech. 

Publikováno

dne

Low Carb je nízkosacharidové stravování. Jak název napovídá, jedná se o stravování, ve kterém se omezuje příjem sacharidů, naopak se zvyšuje příjem tuků. Poměr bílkovin zůstává v běžných číslech. 

Dle serveru Paleo Snadno, jenž se na tento typ stravy specializuje, se jedná o efektivní způsob, jak zhubnout, ale také změnit své stravovací návyky. Navíc vám Low Carb může pomoci zbavit se některých zdravotních neduhů jako je cukrovka. V zásadě jde jen o to, vyřadit potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Patří sem hlavně sladkosti, bílá mouka nebo přílohy.

Zapomeňte na průmyslově zpracované potraviny

Základem Low Carb je omezit příjem sacharidů a naopak do stravy zařadit co nejvíce zdravých tuků. Zapomeňte na uzeniny, instantní jídla, ochucovadla, sladkosti nebo přílohy, které běžně dostáváte v restauracích. 

Sacharidy, tuky a bílkoviny jsou jedním slovem makroživiny. Téměř každé jídlo obsahuje všechny tři živiny, ale v jiném poměru. A jaké jsou typické potraviny s vysokým obsahem sacharidů? Med, cukr, brambory, limonády, pivo, ovoce… A takhle můžeme pokračovat.

Co se smí jíst u nízkosacharidového stravování?

Lidské tělo ale sacharidy potřebuje. Najdete je například v zelenině (okurka, salát, cuketa, zelené fazolky, květák), ale záleží na tom, jak moc si příjem sacharidů snížíte. Některé druhy zeleniny (mrkev, celer, řepa, cibule) mají vyšší obsah sacharidů, ale když si je dáte pouze občas, vůbec to nevadí.

Bílkoviny jsou neméně důležitou makroživinou, která naše tělo potřebuje. Obsahuje je především kvalitní maso a také tučné ryby. Oblíbeným zdrojem bílkovin jsou také sýry a obecně mléčné výrobky. 

Tuky jsou téma, které je propírané velmi často. Existuje spoustu článků, ve kterých se různí názory, jestli jsou tuky zdravé nebo ne. Nízkotučné výrobky by ale v Low Carb stravě být neměly. Raději si dejte kvalitní tuky (olivový olej, sádlo, avokádo, máslo, tučné ryby, ořechy) a dbejte na to, aby jste potraviny nekupovali ve velkých řetězcích, raději zajeďte na farmářský trh.

Jak začít s Low Carb a na co si dát pozor?

Low Carb stravování není pro každého. Zapomeňte na hlášku, že tuky nejsou dobré. Také neplatí, že je potřeba jíst několikrát denně. Jakmile si tělo zvykne, že mu dáváte tuky místo sacharidů, vydržíte mnohem déle sytí. Jsou lidé, kteří jedí jednou nebo dvakrát za den, dostanou do těla všechny potřebné živiny a nemají potřebu si potraviny nahrazovat cukrem.

Současně s nízkosacharidovým stravováním hodně lidí zkouší přerušovaný půst – jedí pouze v určité časové okno, a zbytek dne mají půst. Pro lidský organismus to může být velmi náročné, proto je potřeba neskočit do nového stravování po hlavě a sledovat, co si tělo řekne.

Vaření nemusí být nuda, poznejte nové chutě

Není pravda, že pokud máte k dispozici omezený počet druhů potravin, že stravování musí být nuda. Možná vyzkoušíte potraviny, které jste dosud neochutnali. Existuje spoustu variant, jak nahradit například klasické těstoviny nebo polohrubou mouku. 

Cílem Low Carb stravování není pouze snížení tělesné hmotnost, ale také osvojení si nových stravovacích návyků. Nutno dodat, že k dlouhodobému udržení ideální hmotnosti musíte u takového stravování zůstat. Neznamená to ale, že si už nikdy nedáte skleničku vína nebo kvalitní čokoládu. Všeho s rozumem, důležité je, abyste se cítili dobře.

Zdroj: Redakce, Paleosnadno.cz

Oblíbené