Spojte se s námi


Různé

Nebojte se mrazáku: Mražená zelenina může být zdravější než čerstvá

Odborníci na výživu neustále poukazují na to, že bychom ve svém jídelníčku měli mít dostatečné množství zeleniny. Ta je zdrojem zdravé vlákniny, vitamínů a minerálů, jež jsou důležité po správné fungování lidského organismu. Zde se ale nabízí otázka, v jakém stavu je zelenina pro tělo nejvhodnější? Čerstvá, nebo zmražená?

Publikováno

dne

Odborníci na výživu neustále poukazují na to, že bychom ve svém jídelníčku měli mít dostatečné množství zeleniny. Ta je zdrojem zdravé vlákniny, vitamínů a minerálů, jež jsou důležité po správné fungování lidského organismu. Zde se ale nabízí otázka, v jakém stavu je zelenina pro tělo nejvhodnější? Čerstvá, nebo zmražená?

Když se vypravíte na nákup do supermarketu a zastavíte se zde v oddělení ovoce a zeleniny, tak vás už rozhodně nepřekvapí bohatá nabídka tohoto sortimentu. Jahody v lednu, jablka v červenci – žádný problém. Můžete si vybrat přesně to, na co máte chuť bez ohledu na to, jaké je zrovna roční období.

Ze všech koutů světa

Zelenina a ovoce do České republiky putuje z různých koutů světě a je vždy čerstvá a lákavá na pohled. Tedy většinou. Ale v supermarketech si dávají celkem pozor na to, abyste náhodou nenarazili na závadné kusy. Vše musí vypadat, jakoby to bylo právě sklizené.

Hůře jsou na tom menší obchody, kde jejich výběr není tak velký, navíc se zde dříve setkáte s tím, že zelenina či ovoce již nesou známky únavy. Nejspíš i vy jste toho názoru, že v čerstvém stavu jsou tou nejlepší možností, jak dodat svému tělu potřebné vitamíny, minerály a vlákninu.

Zamýšleli jste se ale někdy nad tím, jak dlouhý čas uběhne od doby, kdy jsou ovoce a zelenina sklizeny? A jak dlouho trvá, než se dostane k vám na jídelní stůl?

Čím dříve čerstvou zeleninu sníte, tím lépe

Platí totiž pravidlo, že jakmile je zelenina sklizená, začíná ztrácet živiny. A čím déle uběhlo od sklizně, tím více na živinách ztratila. Abyste však z čerstvé zeleniny vytěžili maximum pro svůj organismus, tak byste ji měli konzumovat během několika dní.

Ovoce či zelenina vypěstovaná ve Španělsku se do českých domácností dostane za jaký čas? Za týden? A kolik těch živin v ní ještě zůstalo? Z tohoto pohledu je ideální, můžete-li si vlastní zeleninu a ovoce vypěstovat sami.

Lidé žijící v menších obcích kolikrát musejí vzít zavděk zmraženou zeleninou, protože tu čerstvou ve svém obchodě neseženou. Možná ještě tak brambory, mrkev, celer banány či jablka. Ale taková brokolice se na pultech vesnických obchodů hned tak neobjevuje. Máme však pro ně dobrou zprávu.

Čerstvá vs mražená

Existují studie (například studie z roku 2015), jež dokazují, že mražená zelenina může mít větší obsah živin než čerstvá, protože k jejímu zpracování mrazem dochází poměrně brzy po sklizni. Studie potvrzují, že nejsou významné rozdíly ve vitamínu C mezi čerstvým a mraženým špenátem, mrkví, hráškem či brokolicí. Mražená kukuřice a fazolky mají dokonce i vyšší hladinu vitamínu C než ty v čerstvém stavu.

Až si příště budete v obchodě vybírat zeleninu, tak klidně sáhněte po sáčku zmražené, vyjde-li to finančně lépe nebo se vám z ní dobře vaří. Horší než čerstvá totiž opravdu není.

Zdroj: iflscience.com

Oblíbené