Spojte se s námi


Zajímavosti

Smažák je naše národní jídlo. Doputoval k nám z jižní Evropy

Češi ho milují. Dokonce tak moc, že v konzumaci smaženého sýru nemají ve světě pravděpodobně konkurenci. Po boku svíčkové či „vepřa, knedla, zela“ se populární smažák řadí mezi české národní pokrmy. To by mělo znamenat, že tato sýrová pochoutka zároveň vznikla i u nás. Anebo to je všechno trochu jinak?

Publikováno

dne

Češi ho milují. Dokonce tak moc, že v konzumaci smaženého sýru nemají ve světě pravděpodobně konkurenci. Po boku svíčkové či „vepřa, knedla, zela“ se populární smažák řadí mezi české národní pokrmy. To by mělo znamenat, že tato sýrová pochoutka zároveň vznikla u nás. Anebo to je všechno trochu jinak?

Hrdé české žaludky asi zklameme hned ze startu, ale původní smažený sýr pochází z ciziny. Jeho historie sahá daleko dříve, než pamatuje vznik České republiky, potažmo Československa. Najít ověřenou první zmínku o smažáku však není snadné.

Smažák k nám doputoval z Evropy

Některé zdroje uvádí, že se v roce 1393 objevil smažený sýr v tehdejší slavné francouzské kuchařce Le Ménagier de Paris. Trojobal na ementál se tenkrát měl skládat ze směsi mouky, žloutků a vína. Jiné zdroje uvádí, že se koncept smaženého sýru objevil ještě dříve v severní Itálii. Každopádně k nám smažák doputoval někde z těchto končin.

Původně se smažák u nás prosazoval jen velmi těžce. Ementál, či gorgonzolu zabalenou v plátku slaniny (což byl původní recept) si vzhledem k jeho vysoké ceně nemohl dovolit každý. A tak se podával spíše jako předkrm určený pro tehdejší „smetánku“.

V 60. letech kuchaři nahradili drahý ementál moravským bochníkem a už v této době se začal smažák podávat s tatarskou omáčkou. Plného rozmachu smaženého sýru se pak tehdejší Československo dočkalo díky projektu „rozšíření polotovarů a hotových jídel“.

Rozmach díky socialismu

Program měl ulehčit ženám práci v domácnosti, aby se mohly snadněji uplatit v zaměstnání a pomoct tak budovat socialismus. Tehdejší technologie a receptury však tomuto programu příliš nenahrávaly. Jídlo v kantýnách bylo drahé a dle samotných strávníků – nevalné chuti.

Projekt byl později pro nezájem lidí ukončen. Jeden recept však tuto nechvalnou dobu přežil. Ano, hádáte správně – je to smažený sýr. Za socialismu se vyráběla varianta eidamu s bramborem a tatarkou, což je verze, kterou známe i dnes.

Eidam se díky své pevné konzistenci a jednoduchému trojobalu dal poměrně dobře a prakticky vyrábět i za tehdejší absence plně automatizovaných strojů. A dál už to známe. Smažák si Češi zamilovali a svou lásku k němu si udržují i v současnosti.

Přestože tak Češi tuto sýrovou delikatesu sami nevymysleli, bezesporu se jedná o jedno z našich národních jídel. V konzumaci smažáku náš národ zřejmě nemá ve světě konkurenci, což potvrzuje i fakt, že byste jen těžce hledali restauraci, která jej dnes nenabízí. Národ si zkrátka zvolil svého favorita.

Zdroj: Česká televize, Aktuálně

Oblíbené