Spojte se s námi


Různé

Už na to doplatilo i pivo! Změna klimatu si vybírá tvrdou daň

Vědci varují, že globální oteplování mění kvalitu i chuť piva. Podle nové studie navíc množství evropského chmele, který dává pivu tu výrazně hořkou chuť, ubývá. Udělá změna klimatu z piva luxusní zboží?

Publikováno

dne

Vědci varují, že globální oteplování mění kvalitu i chuť piva. Podle nové studie navíc množství evropského chmele, který dává pivu tu výrazně hořkou chuť, ubývá. Udělá změna klimatu z piva luxusní zboží?

Velkou ránu pivu přináší teplé, delší a sušší léto. Odráží se to jak na jeho kvalitě a množství, tak i ve výsledné ceně. Autoři studie chtějí informovat pěstitele, jak celé situaci jít napřed. Podmínky se bohužel měnit nebudou, spíše se budou zhorčovat. Zemědělci by proto měli změnit některé své pracovní procesy.

Chmelové šištice jsou klíčovou složkou v procesu vaření piva (vedle vody, kvasnic a sladu). Přidává se před procesem varu pro získání hořkosti. Lze je ale přidat i později, aby se celková chuť změnila. Jeho kvalita a množství postupně mizí, i když zájem roste.

Bude dost chmele?!

Rozmach řemeslného pivního průmyslu a zvyšující se poptávka po pivech s výraznou a silnou chutí, zvýšil zájem o pěstování vysoce kvalitního chmele z pozdního léta. Jak se zdá, nebude ho dostatek.

Studie sledovala změnu průměrného výnosu aromatického chmele mezi lety 1971 a 1994 a mezi lety 1995 a 2018. Zjistila, že v některých klíčových oblastech pěstování chmele došlo k poklesu produkce o téměř 20 procent.

Vědci z České akademie věd a Cambridgeské univerzity přisoudili snížení úrody sušším podmínkám v posledních letech. Pravděpodobně kvůli klimatickým změnám.

Jak udává server BBC, cena piva se od pandemie v roce 2020 zvýšila již o 13 procent. Roli zde hrál hlavně nárůst nákladů na energii.

V roce 2050 se hořkost sníží o 31 procent

Navzdory celosvětovému úsilí se nadále zvyšují teploty a zvyšovat budou. Očekává se, že v příštích pěti až sedmi letech bude překročena zásadní bariéra 1,5 °C. Studie předpovídá, že hořké kyseliny v chmelu se do roku 2050 sníží až o 31 procent.

Důležité je, aby farmáři pracovali na přizpůsobení svých pěstitelských postupů ke zlepšení výnosů. Může se jednat například o přesun farem do údolí, kde je více srážek, případně instalace zavlažovacích systémů. Zapotřebí budou i další investice, které se samozřejmě odrazí v ceně samotného výsledného produktu.

Je potřeba i rozšířit oblast používanou k pěstování aromatického chmele minimálně o 20 procent, aby se kompenzoval budoucí pokles a počítat i s dalšími možnými pozemky do budoucna.

Zdroj: Nature Communication, BBC, Pivo a tak

Oblíbené