Spojte se s námi


Zajímavosti

Vánoce v Belgii: Bohaté hody, pivo a pečené jezulátko

Zajímá vás, jak probíhají oslavy Vánoc v Belgii? Co nesmí chybět na vánoční tabuli a co se podává k snídani na Boží hod vánoční?

Publikováno

dne

Zajímá vás, jak probíhají oslavy Vánoc v Belgii? Co nesmí chybět na vánoční tabuli a co se podává k snídani na Boží hod vánoční?

Vánoční zvyky a tradice v Belgii

Před Vánocemi vyrostou napříč celou zemí tradiční vánoční trhy, kde se prodávají sladké i slané pokrmy a nechybí ani alkoholické nápoje. Kromě klasického svařeného vína si na belgických vánočních trzích můžete pochutnat také na vlámském ginu a nesmí chybět ani horká čokoláda. Nejkrásnější vánoční trhy najdeme v Bruselu, Bruggách a Antverpách. Kromě trhů nesmí v předvánočním období v Belgii scházet ani ozdobený stromeček a jesličky.

Vlámové, Valoni a oslavy Vánoc po vzoru Německa

V Belgii žijí jak Vlámové, tak i Valoni. Zatímco Vlámové si více potrpí na oslavy spojené s příchodem Mikuláše, u Valonů se slaví Vánoce ve velkém a nechybí tradiční vánoční hostina. V části Belgie, kde se hovoří německy, probíhají oslavy Vánoc stejně jako v Německu.

Jak vypadá slavnostní vánoční tabule?

Co rozhodně stojí za zmínku, je belgická vánoční tabule. Na stole nechybí pečený krocan plněný kaštanovou nádivkou, ústřice, krevety, humr a další mořské plody a také kontroverzní foie gras. Je tedy jasně patrné, že v Belgii vědí, jak si připravit královskou hostinu. 

Nechybí ani slavnostní přípitek, ke kterému pozvednou číše se šampaňským, ale v některých domácnostech dávají přednost pivu či svařenému vínu.

Vánoční poleno

Po bohaté hostině nechybí ani sladký dezert v podobě vánočního polena. Tato čokoládová roláda je typická také pro Francii, Švýcarsko či například Kanadu. Svůj název získala díky tomu, že skutečně připomíná dřevěné poleno.

Stejně jako u nás, také v Belgii se dá 24. prosince o půlnoci vyrazit na mši do kostela a noc tak zakončit zpíváním koled.

Boží hod vánoční

Štědrým dnem ale oslavy Vánoc v Belgii nekončí a na Boží hod vánoční se podává k snídani sladké pečivo zvané cougnou či cougnoulle. Chuťově je velmi podobné vánočce, ale vzhledem nikoliv. Tvar cougnou totiž symbolizuje malého Ježíška. Protože se jedná o rozšířenou a velmi oblíbenou tradici, existuje množství receptů, jak si cougnoulle upéct.  Někteří do těsta přidávají rozinky, pomerančovou a citronovou kůru a čokoládu, jiní vůbec nic.

Jestli chcete nasát kouzelné vánoční atmosféru belgických Vánoc, vydejte se do země alespoň za tradičními vánočními trhy.

Zdroje: Expatica.cz, Snehulacek.cz, Novinky.cz, Wikipedia

Oblíbené