Spojte se s námi


Zajímavosti

Vánoce v Dánsku: Tradice, které okouzlují svět

Vánoce v Dánsku jsou časem plných kouzel, radosti a jedinečných tradic, které vytvářejí nezapomenutelnou sváteční atmosféru. Dánové vědí, jak tento čas ozvláštnit – od okouzlujících vánočních trhů po chutné pokrmy a jedinečné zvyky.

Publikováno

dne

Vánoce v Dánsku jsou časem plných kouzel, radosti a jedinečných tradic, které vytvářejí nezapomenutelnou sváteční atmosféru. Dánové vědí, jak tento čas ozvláštnit – od okouzlujících vánočních trhů po chutné pokrmy a jedinečné zvyky.

Adventní věnec

Vánoce v Dánsku začínají adventním věncem. Tento věnec má čtyři svíčky, které se zapalují postupně po čtyři neděle před Štědrým dnem. Adventus je latinský výraz pro příchod a souvisí s odpočítáváním času do Vánoc, narození Ježíše Krista, které se slavnostně slaví prakticky ve všech dánských domácnostech. Tradiční adventní věnec je vyroben ze smrkových větví, často zdobený červeným ovocem, smrkovými šiškami, bílými svíčkami a červenými stuhami, kterými je věnec připevněný.

Svíčka-kalendář

Jednou ze svátečních tradic v Dánsku je zapalování svíček v kalendáři. Taková svíčka má stupnici 24 řádků, obvykle je zdobena motivy jedle a tančícími skřítky v červených čepicích a žlutých dřevácích. Ve většině domácností se tyto svíčky zapalují 1. prosince, velmi často při snídani. Na dětech obvykle spočívá povinnost sfouknout svíčku včas, než začne tát pomlčka označující následující den.

Vánoční pivo

Každý rok v listopadu uvádějí slavné dánské pivovary Carlsberg a Tuborg na trh nové vánoční pivo. Je tmavší a silnější než tradiční ležák a je prezentováno slavnostním způsobem podobně jako francouzské beaujolais nouveau.

Noc Svaté Lucie

Svatá Lucie je v katolické církvi patronkou světla. Noc jí zasvěcená se slaví od 12. do 13. prosince, zejména ve školách, domovech důchodců, nemocnicích a dalších zařízeních po celém Dánsku. Během této slavnosti se konají průvody malých dívek a tradiční zpěv. Podle legendy nosila svatá Lucie na hlavě věnec se svíčkami, aby měla volné ruce a mohla dávat jídlo křesťanům ukrývajícím se v katakombách starověkého Říma.

Noc před Štědrým dnem

Noc před Štědrým dnem mají neobvyklou atmosféru. Pro mnoho lidí je to začátek jejich volna v práci a využívají této příležitosti k setkání s přáteli a příbuznými, které kvůli jiným závazkům nebudou moci během svátků vidět. Vzájemně se pak obdarovávají drobnými dárky a děti dostávají „ableskiver“ (sušenky pečené ve speciální formě) s cukrovou polevou, džemem nebo javorovým sirupem. V nabídce je také „risengrod“ (rýže vařená v mléce) s cukrem, skořicí a trochou másla.

Vánoční jídla na Štědrý den

Večeře se podává poměrně brzy. Na Štědrý den se nejčastěji jí pečená kachna, ale běžná je také pečená husa nebo vepřové maso s křupavou kůží. Kachna nebo husa se plní jablky a sušenými švestkami. Podávají se s brambory, červeným zelím, červenou řepou a brusinkovým džemem. Jako dezert se podává rýže a l’amande s horkou třešňovou omáčkou nebo „risengrod“, pokud se někdo chce opravdu držet tradice.

Tanec kolem vánočního stromku

Po večeři se rozsvítí světla na vánočním stromku a poté se všichni vezmou za ruce a při obcházení stromku zpívají tradiční dánské koledy. Pokud v tomto kruhu není pro někoho dost místa, může se posadit a vychutnat si pohled na tuto mimořádnou podívanou. Atmosféra je ještě úžasnější, pokud sněží, ale to se bohužel stává jen zřídka.

Zdroje: dania.ok, visitdenmark, scandinaviastandard

Oblíbené