Spojte se s námi


Zajímavosti

Vánoce v Norsku pod vánoční aurou aneb Zvyky a tradice v této severské zemi

Vánoce v Norsku jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí k radostným oslavám a slaví sváteční zvyky, které sahají hluboko do historie. V tomto článku se dozvíte, jak Norové toto výjimečné období tráví, jaká jídla zdobí jejich stoly a jaké dekorace dodávají svátkům charakter.

Publikováno

dne

Vánoce v Norsku jsou obdobím, kdy se rodiny scházejí k radostným oslavám a slaví sváteční zvyky, které sahají hluboko do historie. V tomto článku se dozvíte, jak Norové toto výjimečné období tráví, jaká jídla zdobí jejich stoly a jaké dekorace dodávají svátkům charakter.

Julebord

Ve Skandinávii začínají vánoční oslavy již v listopadu, kdy se konají první večírky Julebord. Jedná se o hostinu, na které se podávají tradiční vánoční jídla a alkohol. Každá firma, škola nebo instituce pořádá svůj vlastní Julebord, na který jsou často pozváni také partneři nebo přátelé. Většina Norů se proto účastní mnoha takových večírků, jejichž součástí je často i celonoční afterparty.

Lille julaften nebo-li Malý Štědrý den

Stejně jako Češi slaví Norové Štědrý den 24. prosince. Den předtím se však slaví takzvaný „Malý Štědrý den“. V tento den většina rodin zdobí vánoční stromek, který je v Norsku tradičně ozdoben světýlky, ozdobami, třpytkami, norskými vlajkami a hvězdou na vrcholu. Kromě toho v předvečer Štědrého dne děti s pomocí rodičů staví perníčky a dělají mnoho dalších domácích prací. Oblíbené je v tento den také pojídání risgrøtu – rýžového nákypu.

Štědrý večer za doprovodu sboru

Štědrý den oficiálně začíná v pět hodin. V tuto dobu se v televizi vysílá koncert chlapeckého sboru Sølvguttene a Norové usedají ke štědrovečernímu stolu.

Tradiční jídla

Mezi nejoblíbenější jídla patří:

  • vepřová pečeně s křupavou kůží,
  • Pinnekjøtt (sušené a solené skopové maso, dušené),
  • lutefisk (ryba připravená speciálním způsobem s použitím louhu)

Julegrøt – tradiční rýžová kaše

Tradičním vánočním pokrmem v Norsku je Julegrøt – rýžová kaše, která se jí na Štědrý den k snídani. Obvykle se podává se skořicí, cukrem a máslem. V jedné porci je ukryta mandle a ten, kdo ji najde, má v příštím roce štěstí. Tento zvyk je oblíbený zejména u dětí.

Lysfest

Lysfest, festival světel, je relativně nová tradice, která už stihla udělat velkolepý dojem. Tato magická událost se obvykle koná v druhé polovině listopadu, aby obyvatele naladila na sváteční atmosféru. Města jako Oslo, Bergen a Trondheim se rozzáří tisíci světel.

Sladké Vánoce

V Norsku jsou Vánoce neodmyslitelně spojeny se sladkostmi všeho druhu. Prodává se obrovské množství marcipánu. Podle výrobce cukrovinek Nidar spotřebuje 5 milionů Norů o Vánocích více než 40 milionů marcipánových figurek. Ve většině domácností najdete také čokoládu a ořechy. Je běžným zvykem dávat si o Vánocích navzájem bonboniéry. Tradiční norské vánoční cukroví, jako jsou pražené mandle a kandovaná jablka, je dnes již méně oblíbené, ale v některých obchodech ho lze stále koupit.

Zajímavosti

  • Velmi zajímavá je víra obyvatel země v existenci magických bytostí, jako jsou trollové a skřítci. Podle Norů žije v každém domě alespoň jeden skřítek, což je třeba mít na paměti – zejména o Vánocích. Žádný skřítek nemá rád hlad, a proto obyvatelé země fjordů před dům postaví misku plnou rýžového krému ochuceného vánočním kořením, jako je skořice a kardamon s mandlemi. Tím se má tvor podplatit, aby příští rok nedělal další problémy a hlídal domácnost.
  • Vedle štědrovečerního stolu se nachází také koště, které během večeře hlídají členové rodiny. Souvisí to s tradicí, že během Štědrého dne se do bytu nenápadně vkrádají skřítci a čarodějnice a kradou koště, které má přinášet smůlu.
  • Podle norské tradice by se před Vánocemi mělo upéct nejméně sedm různých druhů koláčů.

Zdroje: mojanorwegia, visittonorway, fjordtour,

Oblíbené