Spojte se s námi


Novinky

Zákaz kouření v restauracích před pěti lety vzbudil rozruch. Na podniky však má zákon mít pozitivní dopad

Publikováno

dne

Téměř na den před pěti lety začal platit zákaz kouření v restauracích, kavárnách a barech. Zákon tehdy vyvolal nemalou vlnu nevole, nicméně s pětiletým odstupem se zdá, že měl na zdejší gastronomii pozitivní dopad.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) se domnívá, že zákaz kouření v restauracích, kavárnách či barech, který začal platit 31. května 2017, má pozitivní dopad.

Restaurace a jiné podniky prý začali navštěvovat lidé, kteří do nich dříve kvůli zápachu z kouře nechodili. Je však potřeba aktualizace zákona. Alespoň to tvrdí restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Důvodem, proč by mělo dojít k aktualizaci, je nejasnost ohledně definicí, jak mají provozovatelé stravovacích provozů přistupovat k elektronickým cigaretám a jiným bezdýmným řešením.

Mimo to je prý potřeba řešit změnu struktury trhu, když začaly vznikat různé kuřácké kluby, pomocí nichž se provozovatelé snaží vyhýbat zákazu kouření. „Je rok 2022, kouření do společnosti nepatří. Neměl by být prostor ani pro podobné „kličky,“ vyjádřil se Kastner pro ČTK.

Kastnerův názor byl potvrzen i soudním rozsudkem, v lednu totiž Nejvyšší správní soud rozhodl, že zákaz kouření ve stravovacích zařízeních nelze obcházet zakládáním soukromých klubů.

Společnost SaltPay, jež vytváří restaurační systém Storyous, pak ze svých dat jasně vyčetla, že tržby ani návštěvnost restaurací, kaváren či barů zákaz kouření nijak výrazně neovlivnil.

Zdroj: ČTK, Český Rozhlas

Oblíbené